Επεκτείνεται για τρία χρόνια το μέτρο των αυτόματων επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε όλες τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές που επιφέρει το νέο μνημόνιο – 
Στόχος η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η συγκράτηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού – 
Σε εκκρεμότητα το μέτρο των πέντε ευρώ

Η επέκταση της ισχύος του μέτρου των αυτόματων επιστροφών (clawback) για τρία ακόμη χρόνια, μέχρι το 2018, σε όλες τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ αποτελεί την κυριότερη παρέμβαση που προκύπτει από τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των προϋπολογισμών του Οργανισμού και την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτική δαπάνης, ενώ στο νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για νέες περικοπές στα κονδύλια των διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου μνημονίου, η συνέχιση της εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών, όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς, κρίνεται αναγκαία στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Πριν το νέο μνημόνιο, το μέτρο της είσπραξης του clawback, το οποίο ισχύει ήδη από το 2012, αναμενόταν να ισχύσει μέχρι και το τέλος του 2015.
Μέχρι τον Οκτώβριο μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να εφαρμόσει εκκρεμείς εισπράξεις επιστροφών για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιδιωτικές κλινικές. Οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Έως τον Οκτώβριο θα επανεξεταστούν και θα περιοριστούν οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες με τους στόχους για τις εισπράξεις επιστροφών.

Ταυτόχρονα, θα αποφασιστεί εάν θα επανέλθει το τέλος των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ή αν θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα και μέτρα διαχείρισης της ζήτησης.

Το μνημόνιο προβλέπει ακόμη τη μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια θα εκπονηθούν πρόσθετες οδηγίες συνταγογράφησης, με προτεραιότητα στα φαρμακευτικά προϊόντα με το μεγαλύτερο κόστος και τη θεραπευτική τους δράση. Ταυτόχρονα τα μερίδια των γενοσήμων φαρμάκων, ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία, θα πρέπει να αυξηθούν στο 50% φέτος και στο 60% μέχρι το τέλος τους 2016, ενώ γενικότερα η κατανάλωση γενοσήμων θα πρέπει φέτος να αγγίξει το 40% και το 60% του χρόνου.

Σε ότι αφορά στα νοσοκομεία, μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί νέο σχέδιο κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και στη συνέχεια θα υπάρξει σχέδιο και για τη διενέργεια ετήσιου οικονομικού ελέγχου των λογαριασμών των νοσοκομείων.

Για την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων Υγείας, τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συλλέγει τα σχετικά στοιχεία σε μηνιαία βάση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα εκτιμήσουν την ικανότητα του δημοσίου φορέα ανά περιφέρεια και ειδικότητα, ώστε να επανεξετάσουν την ανάγκη για διάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια. Επίσης θα υπάρξει και νέο ηλεκτρονικό μητρώο για τους ασθενείς και ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου