Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος: Εσκεμμένη απόφαση ή άγνοια για το Ατομικό Δελτίο Υγεία του Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ)

Λάρισα 9/6/2015

Προς:
Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας

Κοιν:
Γραφείο Υπουργού ΥΥΚΑ
Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Επαγγελματική Ένωση Παιδιάτρων Ελλάδος
Κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους

Κύριοι.
Σε ερμηνευτική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της 17/04/2015, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, περί «καθορισμού του τύπου, του περιεχομένου, των όρων και προϋποθέσεων κατάρτισης, χορήγησης, φύλαξης, επεξεργασίας και αξιοποίησης του Ατομικού Δελτίου Υγείας του Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)» και μάλιστα στην σελίδα 7 αυτής, αναφέρεται ότι η δυνατότητα συμπλήρωσης του Α.Δ.Υ.Μ. έχουν οι Παιδίατροι ή οι Γενικοί Ιατροί και μόνον σε ειδικές περιπτώσεις οι Παθολόγοι. 

Επειδή η έκδοση των ΑΔΥΜ αφορά και μαθητές της Α' Λυκείου, για τους οποίους αρμόδιοι ιατροί είναι οι Παθολόγοι παρακαλούμε, όπως προβείτε άμεσα στην διόρθωση του κειμένου και αποφύγετε στο μέλλον αυθαίρετους και αντιεπιστημονικούς προσδιορισμούς. Δεν γνωρίζουμε εξάλλου για ποιους λόγους στην ανωτέρω εγκύκλιο εξισώνετε τους Παιδιάτρους με τους Γενικούς Ιατρούς. 


Θα παρακαλούσαμε στο μέλλον να αποφύγετε ανάλογες διατυπώσεις/ρυθμίσεις, που αφορούν στην ειδικότητα του Παθολόγου, η οποία όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αποκτάται μετά από πέντε πολύ σκληρά χρόνια εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων και όχι μετά από μία ολιγόμηνη εναλλαγή άσκησης στην Παθολογία και στην Παιδιατρική σε διάφορα τμήματα, όπως συμβαίνει με την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. 

Παρακαλούμε στο μέλλον να αποφύγετε την υποτίμηση των ειδικοτήτων της Παθολογίας και της Παιδιατρικής επιφυλάσσοντας στην κάθε ειδικότητα ντον ρόλο της με βάση την εκπαίδευση και την θέση της στο σύστημα Υγείας. Για θέματα Παθολογίας και Παιδιατρικής η λύση των ιατρών Γενικής Ιατρικής να επιτρέπεται εφόσον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε Παθολόγο ή Παιδίατρο.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας
                                         Ευάγγελος Τούλης                         Σόλων Κωτούλας

2 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ "ΤΑΚΤ"" ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ? Η ΚΟΡΩΝΙΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για κατι τετοια δεν προκειται να παει ποτε μπροστα αυτη η χωρα, οι γενικοι γιατροι βλεπουν και παιδακια, τωρα που βλεπεται την εξισωση των παντων δεν ξερω και ας πουμε πως οι ΓΙ εξισωθηκαν με τους παιδιατρους, ειπαν να μπουν και οι παθολογοι στην εξισωση....Τρελοκομειο η ΕΛΛΑΣ.Εδω δινουν το ΑΔΥΜ ολες οι ειδικοτητες κι ας γραφει οτι θελει η εγκυκλιος, αυτο σας πειραξε?Ξυπνατε ωρα για υπνο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή