Από πού θα χορηγούνται τα «ακριβά φάρμακα» για σοβαρά νοσήματα

Διαφωνία υπουργείου Υγείας- ΕΟΠΥΥ - 

Τι αναφέρουν οι Σύλλογοι Ασθενών


Να ανοίξει τα κανάλια διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις, και τα οποία σήμερα δίδονται μέσω φαρμακείων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.
 
Τα σκευάσματα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και όσα λαμβάνουν οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας. Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν πως σήμερα οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι πλήττονται από τις κινητικές επιπτώσεις των νόσων τους, συναντούν εμπόδια στην πρόσβασή τους στις θεραπείες τους, ιδίως εάν κατοικούν σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ δεν είναι εφικτή. Υπογραμμίζουν δε πως  η «απελευθέρωση» της διάθεσης των ΦΥΚ, εκτός των μερικών δεκάδων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, στα χιλιάδες ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνει με γνώμονα την αποκλειστική εξυπηρέτηση των ασθενών.
 
Ενστάσεις από ΕΟΠΥΥ και ασθενείς
 Ωστόσο, τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και οι Σύλλογοι ασθενών, διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
 
Συγκεκριμένα, στελέχη του Οργανισμού αρνούνται κατηγορηματικά πως υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας των ασθενών, γιατί το ασφαλιστικό ταμείο έχει προβλέψει τη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων του, ενεργοποιώντας την αποστολή των φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ όπου προκύπτει ανάγκη.
 
Επισημαίνουν, δε,  τη βαριά επίπτωση που θα έχει η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία  στη φαρμακευτική δαπάνη. Κι αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς προμηθεύεται τα ακριβά φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρίες με τιμή νοσοκομειακή - και όχι με λιανική τιμή στην οποία θα τα προμηθεύονται τα ιδιωτικά φαρμακεία.
 
Σκεύασμα πχ με τη δραστική φουμαρικός διμεθυλεστέρας, που αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για την σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει λιανική τιμή 284,60 ευρώ, και νοσοκομειακή τιμή 216,74 ευρώ. Συνεπώς, αν ο ασφαλισμένος το προμηθευτεί μέσω ιδιωτικού φαρμακείου τότε ο ΕΟΠΥΥ θα το πληρώσει  κατά 31, 3% ακριβότερα στην εταιρία σε σχέση με τη νοσοκομειακή τιμή που το πλήρωνε απευθείας ως Οργανισμός.
 
Τι λένε οι ασθενείς
 
«Ναι» στη διάθεση των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ λένε οι Σύλλογοι Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα.  Σε επιστολές τους που έχουν στείλει στον υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι εκπρόσωποι των ασθενών επικαλούνται λόγους που σχετίζονται τόσο με την εξοικονόμηση της δαπάνης όσο και με την εξυπηρέτηση των ίδιων των ασθενών.
«Το κόστος της θεραπείας αυξάνεται κατά 40% στα ιδιωτικά Φαρμακεία» αναφέρουν ενώ προσθέτουν ότι «στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης τριμήνων καιεξάμηνων συνταγών εφάπαξ καθώς και κατ’ οίκον αποστολή όπου υπάρχει ανάγκη».
 
Τονίζουν ακόμη το μείζον θέμα της επάρκειας: «Στις σημερινές συνθήκες ποιο συνοικιακό φαρμακείο θα μπορεί να παραγγείλει ένα ακριβό φάρμακο για λογαριασμό του ασφαλισμένου και να δεσμεύσει ένα αρκετά σημαντικό ποσόν για διάστημα 3-6 μηνών έως ότου αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ;» διερωτώνται οι ασθενείς.
 
Στελέχη του φαρμακευτικού χώρου θίγουν, πάντως, και μια άλλη «αφανή» καταρχάς παράμετρο του θέματος της αλυσίδας τροφοδοσίας των ΦΥΚ, αναφέροντας πως στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία η διάθεση των ΦΥΚ εκτός ΕΟΠΥΥ ίσως ανοίγει κανάλια όχι για τους ασθενείς αλλά για τις φαρμακαποθήκες οι οποίες μπορεί να μπουν δυναμικά στο πεδίο διακίνησης και εξαγωγών και των ΦΥΚ όπως κάνουν  με τα άλλα φάρμακα.
ΠΗΓΗ: Toprotothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου