Ολόκληρη η τροπολογία για το “πλαφόν”

Μεταβαλλόμενο σύστημα προσαρμογής των παρόχων στην προϋπολογισθείσα δαπάνη για φάρμακα και εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ, φέρνει την Τρίτη στη Βουλή το υπουργείο Υγείας.
Η σχετική τροπολογία κατατίθεται το απόγευμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Με τον τρόπο αυτό, θεσμοθετείται το “πλαφόν” στη συνταγογράφηση, η εφαρμογή του οποίου είχε ανασταλεί τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η διάταξη που θα παρουσιαστεί στη Βουλή περιλαμβάνει και ρύθμιση για τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής, σε περίπτωση υπερβάσεων (claw back).
Για το “πλαφόν” αναφέρει τα εξής:
Με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, στόχοι συνταγογράφησης φαρμάκων, περιορισμοί, και κάθε αναγκαίο μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού.
Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί και τα μέτρα να μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και το μείγμα αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επίσης επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις, συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, φαρμάκων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Claw back

Με άλλη απόφαση του υπουργού Υγείας εξειδικεύεται η μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού της υπέρβασης, καθώς και η μεθοδολογία επιμερισμού του ποσού επιστροφής των φαρμακευτικών εταιρειών, σε περιπτώσεις υπέρβασης των φαρμακευτικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ από τους προκαθορισμένους στον εκάστοτε ετήσιο προϋπολογισμό του στόχους.
Για τον υπολογισμό της υπέρβασης ή τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής δύναται να χρησιμοποιείται η καθαρή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτή προκύπτει αφότου αφαιρεθούν ο ΦΠΑ, οι συμμετοχές των ασθενών, οι εκπτώσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακείων, το rebate εισαγωγής στον θετικό κατάλογο και το rebate όγκου των φαρμακευτικών εταιρειών, η δαπάνη για φάρμακα της λίστας 1Α του νόμου 3816/2010, το ποσοστό χονδρεμπορικού κέρδους που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν πωλούν απευθείας στα φαρμακεία, και άλλα ποσά τα οποία προσδιορίζονται στην σχετική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου