Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους

Θηριώδεις διαστάσεις έχουν λάβει οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.
Ο μεγαλύτερος φορέας ασφάλισης Υγείας της χώρας οφείλει στους παρόχους του (γιατροί, εργαστήρια) 1,013 δισεκατρομμύριο ευρώ.
Από αυτά, τα 600 εκατομμύρια είναι παλαιές οφειλές (έως το 2011), τα 150 εκατομμύρια αφορούν το 2012, τα 238 εκατομμύρια το 2013, ενώ 25 εκατομμύρια είναι οφειλές για ιατρικές επισκέψεις.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν την Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος, μαζί με τους προέδρους ιδιωτικών παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΑΣΙΔΙΚ, Γ. Βουγιούκα, ΠΟΣΙΠΥ, Θ. Χατζηπαναγιώτου, ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκο και ΠΕIΦΠΦΥ. Α. Κρεμμύδα).

Οι φορείς πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ από τις 12 Μαΐου.

Προσφυγή

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να καταπέσει και η νέα προσπάθεια του υπουργού Υγείας για “πλαφόν” στη συνταγογράφηση.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι ζήτησαν και ζητούν από την πολιτεία να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις συμβάσεις της με τους παρόχους Υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. 

Όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, ιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια, και κλινικο - εργαστηριακούς ιατρούς, με τη στήριξη του ΠΙΣ καταφεύγουν στην έσχατη λύση της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ.

Αδιέξοδο

Ο κ. Βλασταράκος έκανε λόγο για “...αδιέξοδο της πολιτικής με τις λογιστικές αλχημείες του υπουργείου Υγείας, με την προσπάθεια επαναφοράς του αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και με την άδικη και ισοπεδωτική απαίτησή του για clawback”...

Ο κ. Βουγιούκας δήλωσε ότι απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού 2014 του ΕΟΠΥΥ στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων, τουλάχιστον κατά 160 εκ. ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των πρώην εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ – νυν ΠΕΔΥ. 

Ο κ Πατσουράκος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι ιατροί να υποστούν τις ίδιες περικοπές που υπέστησαν το 2013 με το νόμο του clawback και με τον οποίο υποχρεώθησαν να επιστρέψουν 40% - 50% του κύκλου εργασιών τους για ιατρικές πράξεις που είχαν εκτελέσει.

Αιτήματα

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας ζητούν:

Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2014 για τις Διαγνωστικές εξετάσεις στο επίπεδο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ (570 εκ. Ευρώ).
Κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται με το ισχύον σήμερα κρατικό τιμολόγιο και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, θα εκτελείται μόνο στις δημόσιες δομές.

Εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών Συνταγογράφησης, μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.
Άμεση εξόφληση των οφειλομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου