Ο Άδωνις στη ΓΣ των Φαρμακοποιών

Στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βρέθηκε χθες, Κυριακή, ο Υπουργός Υγείας υποστηρίζοντας πως η Αριστοτέλους είναι αντίθετη στη μείωση του ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών. Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένει ο κλάδος, ενώ συγκέντρωση έχει προγραμματίσει για σήμερα ο Σύλλογος της Αττικής.
Πιέσεις γύρω από το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και την τιμή τους, καθώς και για τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δέχεται ο Υπουργός Υγείας, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στη ΓΣ του ΠΦΣ. 

Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε τον κλάδο ότι το υπουργείο έχει απορρίψει αυτές τις προτάσεις και είναι αντίθετος στην μείωση του ποσοστού κέρδους και στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αντιδράσει σε οποιοδήποτε τέτοιο σχεδιασμό.

Όσον αφορά την απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, όμως, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως είναι θέμα του υπουργείου ανάπτυξης, ενώ για το θέμα της φορολογικής ενημερότητας, δεσμεύτηκε πως θα μεσολαβήσει στο υπουργείο οικονομικών για να επιλυθεί. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, συμφώνησε πως τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην Υγεία όποιου τα λαμβάνει αλόγιστα. «Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Αυτό είναι το κριτήριο μας» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας πως «καλή είναι η αγορά αλλά καλύτερη η υγεία». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης χαρακτήρισε την έκθεση του ΟΟΣΑ διάτρητη, «κατά παραγγελία του Υπουργού κ. Χατζηδάκη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση». Ξεκαθάρισε, δε, ότι σε καμιά περίπτωση οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να δεχτούν μείωση του ποσοστού κέρδους, πώληση των ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής τους. Ο κ. Θεοδοσιάδης υποστήριξε ότι οι τιμές των σκευασμάτων αυτών, είναι οι χαμηλότερες στη χώρα μας από όλη την Ευρώπη. «Δεν υπάρχει λοιπόν το κίνητρο να βγουν τα ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία. Δεν είναι δυνατόν εκτός αν θέλετε να πάνε στις λαϊκές!», είπε χαρακτηριστικά. «Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν τα φάρμακα να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετ ή στην ελεύθερη αγορά.
Παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις, η ΓΣ του ΠΦΣ αποφάσισαν ομόφωνα να θέσουν τον κάδο σε αγωνιστική επαγρύπνηση. 

ΦΣΑ
Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και τη διεξαγωγή γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου την Τετάρτη στις 17:00.

ΠΗΓΗ: Virus.com.gr

2 σχόλια:

  1. Πάλι τα έκαναν πλακάκια οι φαρμακοποιοί....Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι τα φαρμακεια λαικες δεν ειναι?Οταν δινουν φαρμακα χωρις συνταγη?Μονοι τους βαλανε τα χερακια τους και βγαλανε τα ματακια τους, σιγα μη δεχθει η τροικα...Απο τη στιγμη που σε ολο τον κοσμο ειναι στα supermarket τα μυσηφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή