Γράφει η Βασιλική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Η ταραχώδης διετία που ακολούθησε τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ φθάνει στο τέλος της, με την κατάθεση στη Βουλή του Νομοσχεδίου για τη δημιουργία της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία συνοδεύεται, με τη σειρά της, από αντιδράσεις ακόμη πριν λάβει τελική μορφή.
Η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου και συνεχίζεται, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση τους, έως και τη 17η Ιανουαρίου. Μετά και την αναμενόμενη κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, οι γιατροί θα βρίσκονται μπροστά σε σταυροδρόμι. Θα πρέπει να διαλέξουν αν θα καταθέσουν αίτηση για μεταφορά τους στο ΠΕΔΥ ή αν θα βγουν σε αυτοδίκαιη απόλυση και θα εξετάσουν αν θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ Αττικής, πραγματοποιεί σήμερα το πρωί Γενική Συνέλευση για την εξέταση όλων των δεδομένων.
Ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βάζει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος κάνει λόγο για ατελή και πρόχειρη κατάρτισή του, που δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενώ «διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ».
Κατά τον κ. Βλασταράκο, ο πολίτης θα πληρώνει επιπλέον χρήματα για να βρει τον ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του, «με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος Υγείας, ενώ η ένταξη συναδέλφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ μετά την πάροδο των οκτώ μηνών δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης από το σύστημα».
«Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να βελτιώσει τίποτα, τουναντίον θα προκαλέσει αλματώδη επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας προσθέτοντας πως «ο κ. Γεωργιάδης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προετοιμάζει ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα. Η δόξα θα είναι όλη δική του, όπως συνέβη και με τον Ηρόστρατο πολλούς αιώνες νωρίτερα».
Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνει λόγο για πολιτική υγείας που ασκείται με «ιατρομάχο τρόπο», οδηγώντας γιατρούς και ασθενείς σε ένα αδιέξοδο αστάθειας και ταλαιπωρίας. «Και ενώ με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, γίνεται «προσπάθεια μεταρρύθμισης», για τα δεδουλευμένα των γιατρών, ούτε λόγος», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ, όπου τονίζεται πως είμαστε στον 7ο μήνα καθυστέρησης του ΕΟΠΥΥ στην αποπληρωμή επισκέψεων, πράξεων και εξετάσεων προς τους γιατρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου