Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί! Πάλι χωρίς φάρμακα οι ασθενείς αν προχωρήσουν οι αλλαγές

Άλλο ένα μέτωπο ανοικτό έχει απέναντί του ο Άδωνις Γεωργιάδης αυτό των φαρμακοποιών. Μάλιστα κατά τη χθεσινή του παρουσία στη Γενική Συνέλευση του κλάδου επικράτησε ένταση με τους φαρμακοποιούς να καταφέρονται κατά του Άδωνι όχι μόνο για το θέμα των φαρμάκων αλλά και για τον ΕΟΠΥΥ. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Στο δρόμο δηλώνουν ότι θα κατέβουν οι φαρμακοποιοί στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει τελικώς στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους αλλά και στην απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Παρότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να φανεί διαλλακτικός και σύμμαχός τους κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών την Κυριακή, το σύνολο των εκπροσώπων του κλάδου δεν πείστηκε από τις δεσμεύσεις Άδωνι.
Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που καταφέρθηκαν κατά του υπουργού Υγείας ενώ όταν κάποια στιγμή από το πλήθος κάποιος κάλεσε τον υπουργό Υγείας να εντάξει τα ΜΗΣΥΦΑ στη θετική λίστα φαρμάκων και συνεπώς να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία εκείνος απάντησε ειρωνικά: «βέβαια εγω λέω να δίνουμε και ένα σπίτι με κάθε depon μαζί. Δεν είναι καλό αυτό;».

Η ένταση και η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες καθώς η άφιξη της τρόικας και οι συζητήσεις θα καθορίσουν τι ακριβώς θα συμβεί.
Πάντως η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ και στα σούπερ μάρκετ έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί και με νόμο αφού σύντομα αναμένεται να εκδοθεί και κατάλογος με τα σκευάσματα που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείου. Θα πρόκειται κυρίως για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής καθώς όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης:
«Αυτά που δε χρειάζονται γιατρό θα πωλούνται ελεύθερα αλλά αυτά που έχουν σοβαρές παρενέργειες θα είναι υπό αυστηρό έλεγχο».
Όμως αγκάθι αποτελεί η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ που θα έδινε τη δυνατότητα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων να επιτύχουν καλύτερες τιμές σε βάρος βέβαια των μικρών φαρμακείων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης για την τιμή έριξε το μπαλάκι στον συνάδελφο του Κ.Χατζηδάκη καθώς σημείωσε ότι η απελευθέρωση της τιμής είναι θέμα του υπουργείου ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης   επισήμανε από την πλευρά του ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, είναι οι χαμηλότερες στη χώρα μας από όλη την Ευρώπη προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει το κίνητρο να βγουν τα ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία. «Δεν είναι δυνατόν, εκτός αν θέλετε να πάνε στις λαϊκές!»,  είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.
Πάντως αν οι αλλαγές προωθηθούν οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι την επόμενη ώρα θα κλείσουν τα φαρμακεία τους και θα διακόψουν τις συμβάσεις με όλα τα ταμεία.
Πηγή: iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου