Κείμενο προς τους Συντονιστές Διευθυντές και τις Επιστημονικές Επιτροπές



ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αθήνα, 20/05/10

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το προβλεπόμενο κονδύλι για τις εφημερίες των νοσοκομείων και Κ.Υ. του 2010 είναι 395 εκατομμύρια €. Με την πρόβλεψη να διατίθεται αυστηρά το 8% αυτού ανά μήνα, το ποσό αυτό γίνεται ουσιαστικά 379 εκατομμύρια €. Το ποσό που διετέθη πέρυσι για τον ίδιο σκοπό ήταν 470 εκατομμύρια €, δηλαδή, μειώνεται φέτος αυτό το κονδύλι κατά 20%.

Οι μηνιαίες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών συντίθενται από τις τακτικές (μισθός) και τις εκ των εφημεριών αποδοχές.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση (από 23/03/10) του κ. Καζάκου (καθηγητή του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), «η συμμετοχή των γιατρών σε εφημερίες κατατάσσεται στην υπερωριακή απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και ως τακτικώς παρεχόμενη υπηρεσία η αμοιβή τους είναι, ουσιαστικά, στοιχείο των βασικών τους αποδοχών, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τους κανόνες υπολογισμού της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας».

Δικαιούται λοιπόν ο νοσοκομειακός γιατρός να εκλαμβάνει τη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών ως μείωση του μισθού του.
Εξάλλου, αναλογιστείτε ότι οι μειώσεις των αποδοχών μας είναι αναλογικά οι μεγαλύτερες του δημόσιου τομέα και της μισθωτής εργασίας γενικότερα (μείωση μισθού, μείωση εφημεριών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους).

Συνάδελφοι,
Η κατά 20% μείωση του κονδυλίου των εφημεριών οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εφημεριών που πρέπει να κάνει ο κάθε γιατρός προκειμένου να επαρκέσει αυτό το κονδύλι, αν συνυπολογίσει κανείς και την κατά έτος βαθμολογική ωρίμανση του σώματος των νοσοκομειακών γιατρών.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν – έχει αποδειχτεί εξάλλου και στην πράξη – ότι ασφαλή προγράμματα εφημεριών δεν μπορούν να καταρτιστούν εάν δεν αυξηθεί αυτό το κονδύλι, και αυτό είναι πρόβλημα και υποχρέωση της Πολιτείας και όχι δικό μας.
Εσείς εισηγείστε ασφαλές πρόγραμμα και η Διοίκηση του νοσοκομείου αποφασίζει και καταρτίζει το τελικό πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας βέβαια και την ευθύνη.

Εσείς δεν πρέπει να επωμισθείτε τον προκρούστειο ρόλο που με διάφορες πιέσεις η Διοίκηση προσπαθεί να σας επιβάλει.
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη Διοίκηση του νοσοκομείου, και σας ζητάμε να μην την αναλάβετε εσείς.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε την απόλυτη συμπαράστασή μας και τη νομική, ηθική, συνδικαλιστική και πολιτική στήριξη την οποία δεν θα έχετε ασφαλώς σε αντίθετη περίπτωση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ _____________________ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ________________ ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου