Επιστολή στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων από την ΕΙΝΑΠ



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Αθήνα, 20/05/10

Κύριε Πρόεδρε,

Η ίδια η υπουργός Υγείας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει δημόσια ότι η κίνηση των ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 30% σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Ο χώρος του Δημόσιου Νοσοκομείου και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτελούν κοινωνική προσφορά και υποχρέωση της Πολιτείας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα διαρκέσουν.

Παρ’ όλο λοιπόν που θα έπρεπε αυτή την ώρα να στηριχθεί πιο πολύ το Δημόσιο Νοσοκομείο, βλέπουμε να υποβαθμίζεται η λειτουργία του.
Τα προβλήματα των νοσοκομείων μέρα με τη μέρα αυξάνουν και πρέπει με κάθε τρόπο να βρεθούν λύσεις, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαβεβαιώσει δημόσια ότι ο χώρος της υγείας έχει εξαιρεθεί από την επιτήρηση.

Σας επισημαίνουμε ενδεικτικά κάποια προβλήματα που εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα κινδυνεύσουν τα Νοσοκομεία όλης της χώρας να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο εφημεριακό τους έργο, λόγω πρακτικής αδυναμίας των γιατρών να εφημερεύσουν.

  1. Οι ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού είναι δεδομένες. Από τη Συλλογική μας Σύμβαση και το Νόμο 3754/09 που την κύρωσε, έχουν προβλεφτεί 2000 θέσεις ειδικευομένων και ειδικευμένων γιατρών και η διαδικασία που ολοκληρώνει αυτές τις προσλήψεις (προκήρυξη-εισηγήσεις-κρίσεις) που είναι συμφωνημένες, νομοθετημένες και οικονομικά εξασφαλισμένες καθυστερεί αδικαιολόγητα (κανένας γιατρός δεν έχει προσληφθεί επί 15 μήνες) και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που επιβάλλουν τέτοια αντιμετώπιση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των προσλήψεων.
  2. Το μειωμένο κονδύλι των εφημεριών που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε συνδυασμό με την πρόβλεψη εκταμίευσής του κατά 8% κάθε μήνα (31,6 εκατομμύρια € έναντι 39,2 εκατομμυρίων € πέρσι, μείωση δηλαδή 20%), καθιστά αδύνατη την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών για όλο το μήνα.
  3. Η υποχρέωση των γιατρών και η νόμιμη δυνατότητά τους περί τον αριθμό των κατά μήνα εφημεριών εξαντλείται στις 4 ή 5 εφημερίες, ανάλογα με το αν περιλαμβάνεται σε αυτές Σάββατο ή Κυριακή. Ο μοναδικός τρόπος που επιτρέπει την υπέρβαση, όπου χρειάζεται, του ανώτερου αυτού αριθμού εφημεριών είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης-Συμφωνίας της υπουργού Υγείας και των Νοσοκομειακών Γιατρών. Διαφορετικά, οι εφημερίες και να γίνονται δεν θα μπορούν να πληρωθούν.
Από όλα αυτά αντιλαμβάνεστε πόσο κοντά είμαστε στην πρόκληση ενός εφημεριακού κραχ.
Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει:
  1. Να διατεθεί πρόσθετο κονδύλι για τις εφημερίες 2010.
  2. Να προχωρήσει πειστικά η διαδικασία των προσλήψεων.
  3. Να ξεκινήσει η συζήτηση νέας Συμφωνίας της Πολιτείας με τους Νοσκομειακούς Γιατρούς.
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη συμπαράστασή σας στην προσπάθεια που κάνουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και ζητάμε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε καλύτερα τα προβλήματα του χώρου μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ _________________________Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                       ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου