Περί συντεχνιακών αντιλήψεων (Μικρή απάντηση στο κείμενο της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου)


Στο κείμενο της καταγγελίας μας, όπως και στο πρόσφατο δελτίο τύπου του συλλόγου μας, η μόνες μας αναφορές, είναι για τις αντίδρασεις που δεχτήκαμε από τη διοίκηση και την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου μας, όταν πραγματοποίησαμε τίς αποφάσεις του συλλόγου μας (οι οποίες ακολούθησαν την γραμμή της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, για εφαρμογή του 52ωρου και αποπληρωμή των δεδουλευμένων).

Οι αποφάσεις αυτές ήρθαν σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ του νομού μας, που συμβιβάστηκε με τις υποσχέσεις του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.Ώθωνα περί αποπληρωμών. Αν και θα μπορούσαμε να το κάνουμε, δεν καταγγείλαμε αυτή την παθητική στάση. Το μόνο που κάναμε ήταν όταν φτάσαμε στο σημείο των απειλών, να ζητήσουμε και τη στήριξη της ένωσης στις απαράδεκτες πρακτικές του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας που σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προσταγές τις διοίκησης αφού συναίνεσε με την υπογραφή του στο εντέλλεσθε του διοικητή και προς τους ειδικευόμενους, τους απείλησε με ξυλοδαρμό από τους επιμελητές τους και με απολύσεις.

Βλέπουμε όμως ότι η ένωση των γιατρών του Ε.Σ.Υ., αντί να καταγγείλει αυτή τη στάση, εγκαλεί εμάς για συντεχνιακές λογικές και αντιπαραθέσεις. Αυτό μόνο μια λογική εξήγηση μπορεί να έχει : την συντεχνιακή διαπλοκή ανάμεσα στο Δ.Σ. της ένωσης των γιατρών Ε.Σ.Υ., με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής δεν συναίνεσε στην περικοπή εφημεριών επιμελητών από το νοσοκομείο. Η κομματικη ταύτιση δε του συγκεκριμένου με τον πρόεδρο της ένωσης, υποψιαζόμαστε πως δεν είναι αδιάφορη στη στάση αυτή.

Ο περιορισμένος χώρος μιας τέτοιας ανακοίνωσης δεν μπορεί να χωρέσει μια μακρόσυρτη ανάλυση για το αν τελικά αντιπαράθεση με τα νέα μέτρα, σημαίνει την διατήρηση των καταστάσεων και λογικών άσκησης εξουσίας, όπως και των συνδικαλιστικών πρακτικών που μας έφτασαν σε αυτό το χάλι . Μέσα σε αυτές είναι και η αποδοχή της συμπλήρωσης του μισθού των νοσοκομειακών γιατρών από τα κονδύλια των εφημεριών, αντί για τη συνολική πάλη για βελτίωση, μισθολογική και ποιοτική, της ζωής των νοσοκομειακών γιατρών. Σε αυτή τη λογική σαν σύλλογος, σαφώς και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμιά καταστρατήγηση του 52ωρου, κανένα ρεπό χαμένο, καμιά εφημερία απλήρωτη και κανένα διοικητικό στέλεχός να μας εντέλλει παράνομα και να μας απειλεί με ξυλοδαρμούς από επιμελητές και απολύσεις. 

Ο περιορισμένος χώρος μιας τέτοιας ανακοίνωσης δεν μπορεί επίσης να χωρέσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση για τις πρακτικές που ακολουθεί η “αριστερή” κατά τα λόγια ηγεσία της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ. του νομού μας απέναντι στη διεκδικητικότητα, την μαζικότητα και την μαχητικότητα των κινητοποιήσεων του συλλόγου μας, σε αντίθεση με τα όσα η ίδια πράττει.Αυτό είναι πιθανά απότοκο της αδυναμίας περαιτέρω διεκδικητικών κινητοποιήσεων από την ίδια, αφού και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βασιλεύει (με τις εξαιρέσεις που έχει κάθε κανόνας) το βόλεμα των μόνιμων γιατρών του Ε.Σ.Υ. που δεν θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση. Μας εκπλήσσει όμως το γεγονός των μεθόδων που οι ίδιοι συνδικαλιστές της, ακολουθούν για να αντιστρατευτούν τις κινητοποιήσεις, αντί η ένωση των γιατρών να συμπαραστέκεται σε αυτές, αφού οι στόχοι μας όπως ευαγγελίζεται είναι οι ίδιοι.

Εξηγήσεις και για αυτή τη στάση υπάρχουν, αλλά σταματάμε εδώ, απλά γιατί εχθρός μας σε καμιά περίπτωση δεν είναι ούτε η ένωση των γιατρών Ε.Σ.Υ. ν. Ρεθύμνου, ούτε ο πρόεδρος της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. κ. Βαρνάβας, (ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του για τα γεγονότα, απάντησε ότι κατά τη γνώμη του η ομοσπονδία δεν μπορεί να πάρει θέση, γιατί ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος της στο νομό, είναι η ένωση των γιατρών Ε.Σ.Υ. και σε αυτή πρέπει να απευθυνθούμε…(Ελπίζουμε ότι με αυτή την άποψη δεν θέλει να αποκλείσει με αυτό τον τρόπο από την ομοσπονδία, όλους τους ειδικευόμενους που ανήκουν στους κατά τόπους συλλόγους ειδικευομένων ανά την Ελλάδα). 

Τονίζουμε όμως πως ακολουθήσαμε τις αποφάσεις της ομοσπονδίας, επιστρατευτήκαμε και απειληθήκαμε με ξυλοδαρμό ακόμα και με λήξη συμβάσεων για αυτή τη στάση μας. Και για αυτό το λόγο θεωρούμε αυτονόητη την συμπαράσταση που πρέπει να δείξει κάθε συνδικαλιστικός φορέας του κλάδου μας και για αυτό τον καλούμε για μια ακόμα φορά, να σταθεί αλληλέγγυος καταδικάζοντας τέτοιες πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, ανεξάρτητα από μικροκομματικά συμφέροντα.

Το Δ.Σ. του συλλόγου ειδικευομένων του Γ.Ν. Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου