Ατυχήματα τα Χριστούγεννα που μπορεί να οδηγήσουν στα επείγοντα


Για τους περισσότερους ανθρώπους, το μεγαλύτερο ατύχημα που μπορεί να συμβεί τα Χριστούγεννα είναι η βαρυστομαχιά από το οικογενειακό τραπέζι. Ειδικός σύμβουλος επειγόντων περιστατικών, ωστόσο, προειδοποιεί για μερικά συνήθη ατυχήματα που μπορεί να χαλάσουν τη γιορτινή διάθεση.


Ο Dr. John Heyworth, σύμβουλος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον, δηλώνει ότι στο τμήμα του κάθε χρόνο καταφθάνουν την ημέρα των Χριστουγέννων τραυματισμένοι με τα ίδια λίγο πολύ προβλήματα.


Ο Dr. Heyworth προειδοποιεί ότι το να προσπαθήσει κάποιος να κόψει τη γαλοπούλα ενώ εμφανίζει... πρόβλημα αστάθειας από την πολύ σαμπάνια δεν είναι καλή ιδέα. Πολύ συνηθισμένοι είναι επίσης οι τραυματισμοί από το πώμα της σαμπάνιας, το οποίο εκτοξεύεται προς διάφορες... μη επιθυμητές κατευθύνσεις, οδηγώντας συχνά επειγόντως σε οφθαλμίατρο.


Άλλα ατυχήματα που συμβαίνουν συνήθως είναι τα μικροεγκαύματα στα μάτια και τις βλεφαρίδες από χριστουγεννιάτικα φωτάκια που σκάνε ξαφνικά, ενώ έχει συμβεί και το αξιοπερίεργο να προσέλθει ασθενής στα επείγοντα διότι οι βλεφαρίδες του είχαν πιαστεί στο φερμουάρ ενός καινούριου πουλόβερ που του έκαναν δώρο και το οποίο έσπευσε κατενθουσιασμένος να δοκιμάσει, χωρίς να προσέξει.


Συνήθη είναι και τα εγκαύματα από τον φούρνο, καθώς και τα κοψίματα με μαχαίρι καθώς κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν τον πυρήνα από το αβοκάντο (παραδόξως, αυτό στην Αγγλία φαίνεται ότι αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα...!).


Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα είναι να μπουν τα κλαριά του χριστουγεννιάτικου δέντρου στα μάτια, καθώς κάποιοι - συνήθως παιδιά - τρέχουν ενθουσιασμένοι να πάρουν τα δώρα τους. Ο Dr. Heyworth συνιστά να μη βάζουμε τα δώρα πολύ βαθιά κάτω από το δέντρο.


Συχνοί είναι επίσης οι τραυματισμοί στα παιδιά, τα οποία πάνω στον ενθουσιασμό τους μπορεί να χτυπήσουν το ένα το άλλο με τα καινούρια παιχνίδια που κρατούν στα χέρια τους. Ακόμη πιο συχνά είναι τα προβλήματα στα μάτια των παιδιών από τη χρυσόσκονη ή αστερόσκονη που μπορεί να καλύπτει κάποιες συσκευασίες και τις οποίες τα παιδιά μεταφέρουν στα μάτια τους με τα χέρια τους.
Δεν είναι ασυνήθιστο, τέλος, να ξεραθούν τα μάτια αν κάποιος αποκοιμηθεί στην πολυθρόνα με τα μάτια ανοιχτά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Προσοχή επίσης χρειάζεται με τους ηλικιωμένους, οι οποίοι πολλές φορές πνίγονται με τη γαλοπούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου