Ο διαβήτης μειώνει τα οφέλη της «καλής» χοληστερόλης



Ο διαβήτης ενδέχεται να μειώνει την προστασία που προσφέρει η HDL χοληστερόλη στην καρδιά, αλλά η χορήγηση νιασίνης, ενός φαρμάκου που αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, στα διαβητικά άτομα μπορεί να αποκαθιστά το χαμένο όφελος, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές.


Η HDL ονομάζεται και «καλή» χοληστερόλη, καθώς απομακρύνει την LDL ή «κακή» χοληστερόλη από τις αρτηρίες, ενώ επιπλέον αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην επούλωση και επιδιόρθωση των κυττάρων.


Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, ο διαβήτης ενδέχεται να «υπονομεύει» την προστατευτική αυτή δράση της HDL χοληστερόλης.
Οι ερευνητές, που συνέκριναν στο εργαστήριο την προστατευτική δράση δειγμάτων HDL που είχαν ληφθεί από υγιείς ενήλικες και ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο, βρήκαν ότι η ικανότητα της HLD που είχε ληφθεί από διαβητικούς ασθενείς να προστατεύει τα αγγεία αίματος ήταν «σημαντικά μειωμένη», σε σύγκριση με τα δείγματα HDL που είχαν ληφθεί από υγιή άτομα.


Στη συνέχεια, χώρισαν τους διαβητικούς ασθενείς σε δύο ομάδες και χορήγησαν στους μισούς placebo και στους άλλους μισούς βραδείας αποδέσμευσης νιασίνη, ένα φάρμακο που αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στο αίμα.


Μετά από τρεις μήνες, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι ασθενείς που λάμβαναν νιασίνη είχαν αυξημένα επίπεδα HDL, η οποία είχε μάλιστα αξιοσημείωτα βελτιωμένη προστατευτική δράση (όπως διαπιστώθηκε στο εργαστήριο), ενώ επιπλέον παρουσίαζαν βελτιωμένη αγγειακή λειτουργία.


Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου