Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκία στα άτομα με χρόνια νοσήματα


Μεταξύ των ενηλίκων με χρόνια προβλήματα υγείας όπως καρδιακή νόσος και διαβήτης, αυτοί που στερούνται του ύπνου είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Δεν είναι ξεκάθαρο πως η απώλεια του ύπνου τελικά προκαλεί προβλήματα βάρους στους ασθενείς του δείγματος της μελέτης. Ωστόσο παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου, μέσω των επιπτώσεων της στην φυσιολογία του σώματος ή στην συμπεριφορά του ατόμου, ενθαρρύνει την πρόσληψη βάρους.

Ο Δρ Κέννεθ Νούγκεντ από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας μελέτησε 200 ασθενείς από τις εσωτερικές κλινικές του πανεπιστημίου. Όλοι είχαν κάποια χρόνια πάθηση, όπως καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη ή αρθρίτιδα.

Παρατήρησε λοιπόν ότι οι ασθενείς που δήλωσαν ότι συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι συγκριτικά με ασθενείς που κοιμόντουσαν οκτώ ή εννέα ώρες.

Μεταξύ των γυναικών, τόσο αυτές που κοιμόντουσαν λίγες όσο και αυτές που κοιμόντουσαν πολλές ώρες κινδύνευαν να εκδηλώσουν παχυσαρκία. Όμοια παρατήρηση δεν έγινε στους άνδρες.

Ούτε η ιατρική κατάσταση του ασθενή, ούτε τα θεραπευτικά σχήματα που λάμβανε εξηγούσε τον συσχετισμό ύπνου και παχυσαρκίας. Το ίδιο ίσχυε ακόμα και όταν εξετάστηκε η ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας του ασθενή.

Αλλοι παράγοντες που συσχετίστηκαν με το σωματικό βάρος ήταν η κατανάλωση αλκοόλ, το μη κάπνισμα, η νεαρή ηλικία (μεταξύ 18 και 49 ετών), ο διαβήτης, η υπέρταση και η άπνοια ύπνου.

Η σύντομη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με το σωματικό βάρος για διάφορους λόγους. Ένας είναι η συμπεριφορά, όσο παραμένει άγρυπνο το άτομο, τόσο περισσότερες ευκαιρία για κατανάλωση τροφής έχει.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ghrelin στον οργανισμό, η οποία διεγείρει την όρεξη και μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία καταστέλλει την όρεξη.

Όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα ένας καλός νυχτερινός ύπνος διάρκειας οκτώ ωρών να βοηθά στον έλεγχο του βάρους, περιλαμβανομένων και των πασχόντων από χρόνια νοσήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου