Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή συσσωρεύουν γρήγορα λίπος στην κοιλιακή χώρα, αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ή να αναστρέψει τη διαδικασία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Physiology.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke με επικεφαλής τον Δρ Κρις Σλεντζ υποστηρίζει ότι οι υπέρβαροι ενήλικοι που έκαναν καθιστική ζωή αλλά άρχισαν να γυμνάζονται (στατικό ποδήλατο, διάδρομος) έτειναν να χάνουν βάρος ή τουλάχιστον να μην προσθέτουν επιπλέον, στις αποθήκες του σπλαγχνικού λίπους.
Αντίθετα, οι συνομήλικοι τους που συνέχισαν να κάνουν καθιστική ζωή παρουσίασαν σημαντική αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους σε διάστημα έξι μηνών.
Και μπορεί το σπλαγχνικό λίπος να μην κάνει άμεσα εμφανή την παρουσία του, σχετίζεται με έναν αριθμό αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία, περιλαμβανομένου του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, υπερχοληστερολαιμίας και καρδιακής νόσου.
Η μετριοπαθής όμως σωματική άσκηση, όπως το βάδισμα, μπορεί να φρενάρει τη συσσώρευση σπλαγχνικού λίπους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που περπατούσαν 32 χιλιόμετρα την εβδομάδα, κατάφεραν να χάσουν σπλαγχνικό λίπος και επιφανειακό κοιλιακό λίπος.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ένταση της άσκησης δεν είχε ιδιαίτερη βαρύτητα έναντι της ποσότητας. Εκείνοι που γυμνάζονταν μετριοπαθώς τρεις ώρες την εβδομάδα τα κατάφερναν εξίσου καλά με αυτούς που αθλούνταν έντονα δυο ώρες την εβδομάδα.
Η ομάδα της εντατικής άσκησης, δηλαδή έτρεχαν τρεις ώρες την εβδομάδα παρουσίασε μέση μείωση 7% του σπλαγχνικού και επιφανειακού κοιλιακού λίπους.
Αντίθετα τα άτομα που εξακολούθησαν να κάνουν καθιστική ζωή παρουσίασαν αύξηση του σπλαγχνικού λίπους κατά σχεδόν 9% σε έξι μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου