Η κατανομή του κοιλιακού λίπους προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου


Δεν είναι απλά η παχυσαρκία που αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, αλλά και το πώς αποθηκεύεται στο λίπος σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Η κοιλιακή παχυσαρκία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την καρδιακή νόσο και η αναλογία μέσης-ισχίων είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης της καρδιακής νόσου από την περίμετρο της μέσης ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχετικά υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Το μέγεθος των μηρών φαίνεται να προβλέπει ένα προστατευτικό όφελος. Με άλλα λόγια, μια μεγάλη περίμετρος μέσης μαζί με συγκριτικά μεγάλους μηρούς δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικό όπως μια μεγάλη μέση με μικρούς μηρούς.

Ο Δρ Ντέξτερ Κανόι του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 24.509 άνδρες και γυναίκες 45-79 ετών που παρείχαν πληροφορίες για το βάρος, το ύψος, την περίμετρο μέσης, την περίμετρο των ισχίων και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου από το 1993 μέχρι και το 1997 και μετά ετέθησαν υπό παρακολούθηση κατά μέσο όρο εννέα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.708 άνδρες και 892 γυναίκες εκδήλωσαν καρδιακή νόσο. Όταν ο Δρ Κανόι και οι συνεργάτες του χώρισαν τους άνδρες και τις γυναίκες σε πέντε ομάδες, σύμφωνα με την αναλογία μέσης-ισχίων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τη μεγαλύτερη αναλογία είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Η μεγάλη αναλογία μέσης-ισχίων αφορά άτομα με σωματότυπο που μοιάζει με μήλο, ενώ τα άτομα με χαμηλή αναλογία έχουν σχήμα που μοιάζει με αχλάδι.

Οι άνδρες με μεγάλη περίμετρο μέσης αναλογικά προς τα ισχία είχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο συγκριτικά με άνδρες που είχαν την μικρότερη περίμετρο μέσης.

Οι μετρήσεις που αφορούσαν μόνο την περίμετρο της μέσης υποεκτιμούσαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 10% με 18% όταν συγκρίθηκαν με τον κίνδυνο που υπολογίζεται με βάση τη μετρήσεις της μέσης όταν λαμβάνονταν υπόψη και οι μηροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου