Οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης γαστρικού καρκίνου


Οι γυναίκες που είναι γόνιμες για πάνω από το μέσο όρο ετών, δηλαδή όταν η εμμηνορρυσία ξεκινά νωρίς και η εμμηνόπαυση αργά, φαίνεται να είναι προστατευμένες εν μέρει από την εκδήλωση καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Νηλ Φρίντμαν μελέτησε τη σχέση μεταξύ αναπαραγωγικών και εμμηνορρυσιακών παραγόντων και γαστρικού καρκίνου σε δείγμα 74.442 γυναικών από την Σαγκάη.

Η όψιμη ηλικία της εμμηνόπαυσης συσχετίστηκε με αξιοσημείωτα μειωμένο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου, όπως και η αυξημένη διάρκειας της γονιμότητας.
Απ' την άλλη, τα πολλά χρόνια εμμηνόπαυσης και η χρήση ενδομήτριας συσκευής συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γαστρικού καρκίνου.
Ο αριθμός των παιδιών, ο θηλασμός ή η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων δεν επηρέαζαν τον κίνδυνο.
Τα αποτελέσματα είναι συνεπή με αυτά παλαιότερων ερευνών σε άλλες χώρες. Και υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη προστατεύουν από την εκδήλωση του καρκίνου του στομάχου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου