Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών στην παιδική ηλικία προδιαθέτει σε ορθοκολικό καρκίνο


Τα παιδιά που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία με επικεφαλής την Δρ Τζολικ βαν ντερ Πολς έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 5.000 άτομα, κατά μέσο όρο 65 ετών, που οι οικογένειες τους ζούσαν στην Αγγλία ή την Σκωτία την περίοδο 1933-1939 και υπολόγισαν την ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών (λιγότερο από μισό φλιτζάνι μέχρι σχεδόν δύο φλιτζάνια το περισσότερο). Σχεδόν όλα (94%) τα γαλακτοκομικά προϊόντα αφορούσαν το γάλα.

Μεταξύ των 4.374 ατόμων που ήταν διαθέσιμα για επανεξέταση την περίοδο 1948 και 2005, εντοπίστηκαν 35 εγγραφές και 41 θάνατοι από ορθοκολικό καρκίνο.
Ο αυξημένος κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου μεταξύ αυτών που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες γαλακτοκομικών κατά την παιδική ηλικία ήταν παρατηρήσιμος ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν στοιχεία για πιθανούς επηρεάσιμους παράγοντες όπως το κρέας, τα φρούτα, και τα λαχανικά, καθώς και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σπεύδουν να τονίσουν ότι χρειάζεται πιο προσεκτική καταγραφή της δια βίου κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και των σχετιζόμενων διατροφικών και παραγόντων διαβίωσης πριν εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου