Συνάντηση Μπασκόζου με ΚΕΕΛΠΝΟ για τα αντιβιοτικά

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου, με την Επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών. Θέμα της συνάντησης ήταν η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και στην κοινότητα και το τεράστιο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) στα ελληνικά νοσοκομεία. Αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
  • Η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της ΜΑ.
  • Η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.
Τονίστηκε η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, καθώς η αντιμετώπιση της ΜΑ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και το υγειονομικό σύστημα. Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της ΜΑ ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου