Μ. Βλασταράκος (Πρόεδρος ΠΙΣ): Κοινή Συνέντευξη τύπου επιστημονικών φορέων

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2016

Η θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει καθαρά δημοσιονομικό χαρακτήρα και καλείται να καλύψει τη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Με την εισφοροδοτική επιδρομή που προβλέπει, προαναγγέλλει τη μαζική έξοδο, μεγάλου αριθμού ιατρών από το επάγγελμα. Δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ως αποτέλεσμα θα φέρει την ενδυνάμωση της παραοικονομίας, την υπαλληλοποίηση του ιατρού και τη μετανάστευση μεγάλου και αξιόμαχου ενεργού δυναμικού, ιδίως νέων επιστημόνων.

Οι «τσουχτερές» φορολογικές υποχρεώσεις, με την αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων στο 29% (από το 26% που ήταν  προηγουμένως) από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ), την εισφορά αλληλεγγύης και την αυξημένη προκαταβολή φόρου, από το 55% στο 75% για φέτος και 100% για το 2017, επιβαρύνουν κάθε ατομική δραστηριότητα ελεύθερου επαγγελματία ιατρού και οδηγούν παράλληλα με την εισφοροεπιδρομή που επιχειρείται σε πραγματική δήμευση του καθαρού εισοδήματος, που ως αποτέλεσμα θα έχει την αδυναμία επιβίωσης των ιατρών.

Η καταστροφή κάθε τμήματος του παραγωγικού ιστού της χώρας, βασικό μέρος του οποίου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιώσιμου ασφαλιστικού εισοδήματος.

Είναι αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ να καταβάλει συνολικά σε φόρους και εισφορές περίπου το 70%, μένοντας με ένα χαμηλό ποσό για τη διαβίωσή του που μεταφράζεται σε 6.000 ευρώ. Είναι αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει καθαρά εισοδήματα 40.000 ευρώ ετησίως να καταβάλει εισφορές στο ασφαλιστικό 20.000 ευρώ.

Το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμιά αναλογιστική ή οικονομική μελέτη και δεν θεσμοθετηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με προοπτική για το μέλλον.

Η κυβέρνηση, πρέπει να αποσύρει αυτό το προσχέδιο, να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, ώστε να μην δημιουργηθούν παρενέργειες που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του ενεργού δυναμικού της χώρας μετατρέποντάς την σε τόπο συνταξιούχων.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ασφαλιστική προστασία ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα. Αυτό ισχύει και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ιατρούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βγαίνουν πολύ αργά στη σύνταξη και το κράτος ωφελείται, τόσο από τις εισφορές που καταβάλουν ως εργαζόμενοι, όσο και από το γεγονός ότι δεν πληρώνει συντάξεις μέχρι τα 70, πολλές φορές μέχρι τα 75 έτη.

Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής προστασίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών, για να μπορεί να προσφέρει προοπτική και βιωσιμότητα.

Ο ιατρικός κόσμος, σε κοινή συμπόρευση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς που συμμετέχουν στο ΕΤΑΑ (Ταμείο Επιστημόνων – Ιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί) ζητά το Ταμείο να παραμείνει ανεξάρτητο, τη στιγμή που είναι δυνατή η βιωσιμότητά του. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Ταμείο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε 1 ευρώ από το κράτος στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου