Οι γιατροί στους δρόμους για το Ασφαλιστικό

Στους δρόμους βγαίνουν την Πέμπτη οι γιατροί, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους κατά των αλλαγών που προωθούνται στο Ασφαλιστικό.
Με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι γιατροί θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν στις 11.30 το πρωί οι επιστημονικοί φορείς στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.
Ο ΠΙΣ έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (11 το πρωί έως 3 το μεσημέρι) για τους ιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στο Ασφαλιστικό, το οποίο – όπως αναφέρει – αποδομεί το κοινωνικό κράτος και καταστρέφει κάθε ελεύθερο επαγγελματία.
Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΙΣ, οι δυσμενείς για τον κλάδο αλλαγές που προκύπτουν από το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου είναι οι εξής:

Δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ως αποτέλεσμα θα φέρει την ενδυνάμωση της παραοικονομίας, την υπαλληλοποίηση του ιατρού και τη μετανάστευση μεγάλου και αξιόμαχου ενεργού δυναμικού, ιδίως νέων επιστημόνων.
Φέρνει «τσουχτερές» φορολογικές υποχρεώσεις, με την αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων στο 29% (από το 26% που ήταν προηγουμένως) από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ), την εισφορά αλληλεγγύης και την αυξημένη προκαταβολή φόρου, από το 55% στο 75% για φέτος και 100% για το 2017.
Χαρακτηρίζεται αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ να καταβάλει συνολικά σε φόρους και εισφορές περίπου το 70%, μένοντας με ένα χαμηλό ποσό για τη διαβίωσή του που μεταφράζεται σε 6.000 ευρώ.
Είναι, επίσης, αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει καθαρά εισοδήματα 40.000 ευρώ ετησίως να καταβάλει εισφορές στο ασφαλιστικό 20.000 ευρώ.

Μελέτη

Το προεδρείο του ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμιά αναλογιστική ή οικονομική μελέτη και δεν θεσμοθετηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με προοπτική για το μέλλον.
Καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει, να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, ώστε να μην δημιουργηθούν παρενέργειες που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του ενεργού δυναμικού της χώρας μετατρέποντάς την σε τόπο συνταξιούχων.
Πρέπει – σημειώνει – να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ασφαλιστική προστασία ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα.
Αυτό ισχύει και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ιατρούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βγαίνουν πολύ αργά στη σύνταξη και το κράτος ωφελείται, τόσο από τις εισφορές που καταβάλουν ως εργαζόμενοι, όσο και από το γεγονός ότι δεν πληρώνει συντάξεις μέχρι τα 70, πολλές φορές μέχρι τα 75 έτη.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου