Αχνό φως από τη συνάντηση Καρόνε με το προεδρείο του ΣΦΕΕ για τη φαρμακευτική δαπάνη

Ανοικτός στο να διαπραγματευθεί η φαρμακοβιομηχανία με την ελληνική κυβέρνηση τον τρόπο ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο Τζουζέπε Καρόνε.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς έκανε αποδεκτή την πρόταση του προεδρείου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη.
Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έπειτα από παρέμβαση του κεντρικού οργάνου των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών επιχειρήσεων (EFPIA).
Με τον κ. Καρόνε (φωτό αριστερά) συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης (φωτό δεξιά), ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Παναγούλιας και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας.
Η ελληνική πλευρά έθεσε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την προωθούμενη εφαρμογή αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Ο κ. Καρόνε φάνηκε να κατανοεί τα επιχειρήματα και είπε στον ΣΦΕΕ να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα επιτευχθούν οι μνομονιακοί στόχοι για τη δαπάνη.

Τις επόμενες μέρες, ο ΣΦΕΕ θα στείλει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο και στην ελληνική κυβέρνηση ένα κείμενο με τις προτάσεις του. Οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ, την Τετάρτη.

Δυσκολίες

Το εγχείρημα ανεύρεσης βιώσιμης λύσης στον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και όχι μόνον, προσκρούει σε τρεις αντικειμενικές δυσκολίες.
Η πρώτη, είναι να πεισθεί η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την εξέλιξη αυτή, η οποία προέκυψε ερήμην της. Η συνάντηση Καρόνε – ΣΦΕΕ αποτελεί πρωτοβουλία του ελληνικού Συνδέσμου, προκειμένου να παρακαμφθεί η “προβληματική” ρύθμιση του clawback.
Η δεύτερη, είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί προς την ελληνική κυβέρνηση.Ο κ. Καρόνε επεσήμανε τη συγκεκριμένη παράμετρο κατά τη συνάντηση με τον ΣΦΕΕ.
Η τρίτη, είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερη από την αντίστοιχη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου