Τα 10 δημόσια νοσοκομεία – ''πρωταθλητές'' σε καθυστέρηση πληρωμών

Λίστα με τα 10 χειρότερα δημόσια νοσοκομεία -βάσει των οφειλών τους αλλά και του χρόνου αποπληρωμής αυτών- έκανε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) μετά από εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ των μελών του και την οποία έχει στη διάθεσή του αποκλειστικά το Ιatronet.
Σύμφωνα λοιπόν με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τα μέλη του Συνδέσμου, τα νοσοκομεία αυτά είναι κατά σειρά:
1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο Aθηνών- ΓΝΑ Πολυκλινική
2. ΠΑ.ΓΝΗ- Γ.Ν. Βενιζέλειο (Κρήτη)
3. Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»
4. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»
5. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου

6. Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο» ΕΕΣ (Ερυθρός Σταυρός)
7. Γ.Ν. Σάμου «Ο ΑΓ. Παντελεήμων»-Γ.Ν. Κ.Υ. Ικαρίας
8. Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο
9. Γ.Ν.Α «Ιπποκράτειο» (Αθήνα)
10) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών, από όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προς τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΙΒ ξεπέρασε στις 31 Αυγούστου 2015 (συμπεριλαμβάνεται όλο το 2013 και το 2014) τα 750 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των Δημοσίων Νοσοκομείων ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 500-600 ημέρες, ενώ στις αρχές του 2015 ήταν 400-500 (επιδεινώθηκε δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής κατά 100 ημέρες). Όσον αφορά τα στρατιωτικά νοσοκομεία ο χρόνος αποπληρωμής κυμαίνεται από 300 έως 400 ημέρες, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότερες πληρωμές γίνονται μεταξύ 100-200 ημερών.
Το θέμα είναι ότι η πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα ρευστότητας, δυσχεραίνοντας περισσότερο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων- μελών του ΣΕΙΒ με τους προμηθευτές τους, καθώς οι τελευταίοι ζητούν είτε μετρητά με την παράδοση του εμπορεύματος είτε δίνουν πίστωση το πολύ 60 ημέρες, όταν προ κρίσης το διάστημα ήταν 180 ημέρες.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου