Ελλείψεις φαρμάκων: Δίχως τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών – Ποια σκευάσματα λείπουν

Στη δίνη των ελλείψεων βρίσκεται για μια ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά.
Οι ασθενείς αγωνιωδώς τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους.
'Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των ογκολογικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη νόσο Παρκινσον και την οστεοπόρωση.
Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK, INFARIX TETRA.
Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΦΣ, ακόμη και το γνωστό σε όλους ΖΑΝΤΑC λείπει από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ οι ασθενείς με οστεοπόρωση καθημερινά περνούν έναν Γολγοθά - πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα - για να βρουν το φάρμακό τους.

Εταιρεία

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας, η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά, διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει!
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται καθημερινά να βρουν τα σκευάσματα, προκειμένου να εκτελούν τις συνταγές των ασφαλισμένων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος καλεί το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ελέγξουν τις παραστατικά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Έλεγχος

Είναι αναγκαίο – τονίζει – να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των “παράλληλων” εξαγωγών, το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο Έλληνας ασθενής πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα για τις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες.
Η πολιτεία – αναφέρει – έχει την ευθύνη της τήρησης αυτής της συνθήκης.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου