Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία της χώρας

Τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων, κυρίως στα κυλικεία των σχολείων της χώρας, ζητεί το υπουργείο Υγείας.

Με σχετική του εγκύκλιο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος επισημαίνει ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν στα σχολεία, ημερήσια και νυχτερινά, όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών, ιδιωτικών και δημόσιων και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική νομοθεσία.
Σκοπός των υγειονομικών ελέγχων, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφικών, βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων.

Διατροφή

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, το σχολείο θεωρείται διεθνώς ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής.
Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολικού περιβάλλοντος και για αυτό η διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφών επιτρέπει την ενίσχυση θετικών μηνυμάτων που πρέπει να δίνονται και στην τάξη.
Αναφορικά με τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων - νηπιαγωγείων, προβλέπεται χώρος σίτισης των μαθητών με γεύματα που ετοιμάζονται από τους γονείς.
Τα γεύματα τοποθετούνται για συντήρηση σε ψυγείο και στη συνέχεια, όταν απαιτείται, θερμαίνονται για να καταναλωθούν από τους μαθητές.

Ψυγεία

Τα ψυγεία πρέπει να εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία και να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλα θερμόμετρα.

Στα ψυγεία πρέπει να τοποθετούνται μόνο οι περιέκτες των γευμάτων και όχι οι τσάντες μεταφοράς τους για να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη για τη συντήρησή τους θερμοκρασία, η μείωση του κινδύνου μεταφοράς ρύπων στο εσωτερικό του ψυγείου και η αποφυγή επιμόλυνσης των τροφίμων.

Εάν ο χώρος σίτισης δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, θα πρέπει πριν και μετά το γεύμα να καθαρίζεται άμεσα και όλα τα σκεύη να τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια.

Κρίνεται σκόπιμο, οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι, να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Σχόλια