ΗΔΙΚΑ κατά Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πάτρας για τις συνταγές με δραστική ουσία

Aυστηρή είναι η απάντηση της εταιρείας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προς τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας (ΙΣΑ) και Πάτρας (ΙΣΠ) για το θέμα της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία.
 
Με εντολή του υπηρεσιακού υπουργού, η ΗΔΙΚΑ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αλλαγή του συστήματος, καταργώντας στην ουσία προηγούμενη εγκύκλιο του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Επικαλούμενη την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από την ΗΔΙΚΑ να πάψει τις εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα (γενόσημα και όχι μόνον) φάρμακα μπορούσαν να χορηγούνται από τους γιατρούς με την εμπορική τους ονομασία.
Ακολούθησαν αντιδράσεις από τους δύο παραπάνω Συλλόγους, με τον ΙΣΑ να καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να προτείνουν συγκεκριμένο σκεύασμα στο χώρο της ηλεκτρονικής συνταγής όπου αναγράφονται οι παρατηρήσεις.

Με ανακοίνωσή της, η ΗΔΙΚΑ αναφέρεται στις αιτιάσεις των Συλλόγων, σύμφωνα με τις οποίες “...ενεργοποίησε ξαφνικά και χωρίς πρότερη ανακοίνωση την μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, αφαιρώντας τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας...”.


Σε σκληρό ύφος, οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υποχρεούται να λειτουργεί σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζουν οι υφιστάμενοι νόμοι και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι του κράτους:

“Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνεται οποιαδήποτε αντίδραση κάθε φορά που η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συμμορφώνεται με ό,τι ο νόμος ορίζει...”.

Είναι προφανές – επισημαίνουν – ότι αυτή η συμμόρφωση δεν υλοποιείται άμεσα σε κάθε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή την ίδια ημέρα ανακοίνωσης της αλλαγής του νόμου ή έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου, αλλά ομαδοποιείται και με άλλες αλλαγές ή βελτιώσεις που προκύπτουν για το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μεταγενέστερα

Οι αλλαγές αυτές, εφαρμόζονται συγκεντρωτικά, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ώστε να ελαχιστοποιείται η συχνότητα με την οποία εφαρμόζονται νέες εκδόσεις του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης:

“Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ιδιαίτερα σε ώρες και μέρες αιχμής”.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. δεν ασκεί πολιτική, αλλά υλοποιεί μηχανογραφικά τις αποφάσεις και τους νόμους του κράτους.

Για την καλύτερη και άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό χώρο στο portal της συνταγογράφησης, όπου θα αναρτώνται οι επικείμενες αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου