Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες για την τήρηση καταλόγου επικουρικών ιατρών και τη διαδικασία τοποθέτησης

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2015
Από τις 22 Ιουνίου θα αρχίσει να ισχύει η διαδικασία του νέου τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ταχύτερη κάλυψη των κενών θέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.    Με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, θα καταρτίζεται και θα τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών γιατρών ανά ειδικότητα. Ο κατάλογος αυτός θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (http://www.moh.gov.gr) και   θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης κάθε ιατρού , την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς του , την ύπαρξη εξειδίκευσης ή εμπειρίας και τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή του. 
Ο κατάλογος θα αναρτηθεί για πρώτη φορά 29-6-2015 και θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στην επιλογή των γιατρών και η αξιοπιστία του συστήματος.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται κίνητρα (σχετικά με τη διάρκεια της σύμβασης, την προσμέτρηση ως προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσης ιατρού ΕΣΥ κ.α) για τους γιατρούς που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε άγονες και  προβληματικές περιοχές  καθώς και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Μονάδες Μεταμόσχευσης, στο ΕΚΑΒ και τα παραρτήματά του , στο Κέντρο Δηλητηριάσεων , στα ΤΕΠ, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα ογκολογικά Τμήματα και στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Προκειμένου να ισχύσουν τα κίνητρα αυτά, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ισχύσει αναδρομικά για όσους γιατρούς τοποθετηθούν σε αυτά τα τμήματα από την έναρξη ισχύος του άρθρου 34 του νόμου 4325.
Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί  θα μπορούν με υπεύθυνη δήλωση  να επιλέξουν την τοποθέτησή τους σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) σε δυο υγειονομικές περιφέρειες της προτίμησής τους ή
β) σε μια υγειονομική περιφέρεια και την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημά του ή
γ) στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημά του.
Σημειώνεται ότι σε υγειονομικές περιφέρειες που περιλαμβάνουν παραπάνω από ένα νομό, θα δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εάν το επιθυμούν προτίμηση για συγκεκριμένους νομούς( όχι για περισσότερους από δύο).
    Η δυνατότητα αυτή παρέχεται προκειμένου να συνδυαστεί η ανάγκη άμεσης κάλυψης των τεράστιων κενών στο σύστημα Υγείας με τις κοινωνικές, οικογενειακές ή οικονομικές ανάγκες των ενδιαφερομένων.
 Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να δώσει την ευκαιρία σε γιατρούς που δεν εργάζονται και σήμερα μεταναστεύουν στο εξωτερικό, να προσληφθούν για θητεία μεγαλύτερης διάρκειας αλλά αναγκαστικά περιορισμένης επιλογής προς τη Μονάδα Υγείας.  
Είναι προφανές ότι οι γιατροί που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα γενικό κατάλογο του Υπουργείου Υγείας θα προηγηθούν στους νέους καταλόγους όσων υποβάλλουν αίτηση μετά τις 22/6, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νέους , άνεργους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Επιπλέον οι υπηρετούντες επικουρικοί ιατροί θα μπορούν μετά τη λήξη της θητείας τους να συμπεριληφθούν στους καταλόγους και να επαναπροσληφθούν , συμβάλλοντας στην κάλυψη επειγουσών αναγκών του ΕΣΥ, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

4 σχόλια:

  1. οσοι υπηρετουν θα πρεπει να γραφτουν στη λιστα κ θα μπουν στο τελος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όσοι υπηρετούν ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ εγγραφης στον κατάλογο. Με την λήξη της θητείας τους ή της παράτασης, γράφονται στον κατάλογο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όσοι υπηρετούν ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ εγγραφης στον κατάλογο. Με την λήξη της θητείας τους ή της παράτασης, γράφονται στον κατάλογο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι στα 35+ με οικογένεια,αφού έχεις φάει την άπειρη ταλαιπωρία από διάβασμα,ειδικότητα,εφημερίες,ξενύχτια σε μονάδες,χειρουργεία και επείγοντα, το σταλινικό κράτος θα σε πετάει όπου θέλει με την πρόφαση ότι σου κάνει και χάρη. Στοίχημα ότι ο νέος νόμος για τους επικουρικούς δεν θα βγάλει τον χρόνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή