ΠΕΔΥ: Η πρώτη ρωγμή στο υπ.Υγείας! Οι διαφωνίες και οι κόντρες για τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου (HealthReport.gr)
Μια παρασκηνιακή κόντρα για το μέλλον των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ είναι σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες στο υπουργείο Υγείας. Υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως οι νέες εργασιακές σχέσεις των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ που απομακρύνθηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη, αποτελούν το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Κουρουμπλή Ξανθού.
Από τη μία ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής συζητά το θέμα να επιστρέψουν όλοι οι γιατροί έχοντας μάλιστα μια περίοδο χάριτος κατά την οποία θα μπορούν να διατηρήσουν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Από την άλλη όμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, επιθυμεί να δημιουργήσει ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο θα στηρίζεται σε γενικούς γιατρούς και παθολόγους οι οποίοι και θα κατευθύνουν από κει και πέρα τους ασθενείς είτε σε εξειδικευμένους γιατρούς είτε σε άλλες μονάδες υγείας.

Η πρόταση Ξανθού προκαλεί τριγμούς στους συνδικαλιστές γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μάλιστα –λένε πηγές του HealthReport.gr– συγκρίνουν τα σχέδιά του με αυτά του Άδωνι Γεωργιάδη.
Προς ώρας πάντως λόγω και των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη με τους εταίρους, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κεντρικά τουλάχιστον τις τελικές της αποφάσεις για το πώς θα χειριστεί το θέμα των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί πάντως πως αποτελεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η αποκατάσταση των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ δεδομένου πως υπήρχε η δέσμευση πως θα αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις του ιατρικού προσωπικού του ΠΕΔΥ. Σήμερα στο ΠΕΔΥ εργάζονται όσοι γιατροί είχαν επιλέξει να παραμείνουν μόνο στο δημόσιο σύστημα, κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αλλά και όσοι επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου