Ο Κουρουμπλής τραβάει το αυτί στους διοικητές του ΕΣΥ: Δεν μπορούν να διαχειρίζονται τα αποθεματικά όπως νομίζουν

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο της ρευστότητας στα νοσοκομεία αλλά και στην διαχείριση των οικονομικών τους από τους διοικητές, επιχείρησε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής την Δευτέρα.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός την Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM", αναφορικά με το θέμα που αφορά στην περικοπή της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά το ήμισυ, όπως δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής,

«Δεν κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τα νοσοκομεία, αλλά δεν μπορούν να διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους όπως νομίζουν οι διοικητές». Και συνέχισε ο υπουργός: «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Πρέπει να εξαντληθούν τα αποθεματικά και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα δώσουμε εμείς. Τον Ιανουάριο οι δαπάνες ήταν 87 εκατ. ευρώ και εμείς καλύψαμε 43 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα πληρώθηκαν από αποθεματικά».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη, ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων δεν πρόκειται να μείνουν ακάλυπτες χρηματοδοτικά και έσβησε κάθε ανησυχία περί δήθεν δραστικής περικοπής στην δημόσια επιχορήγηση του ΕΣΥ.
Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε, ότι «δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές. Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις. Είναι σαφές ότι το δημοσίευμα στερείται βάσης, αφού ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου, τουναντίον η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε «τράπεζες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου