Κουρουμπλής «καρφώνει» Καναβό

Τις πολιτικές επιλογές προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας, που κατέληξαν στην καταβολή  υπέρογκων ποσών για τη εκπόνηση μελετών, έβαλε στο στόχαστρο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, φωτογραφίζοντας το γνωστό καθηγητή του LSE.
Το καλοκαίρι του 2013 το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως πρόκειται να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων. Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο καθηγητής του London School of Economics (LSE), Π. Καναβός και η task force.
Το κόστος για την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για το εν λόγω σύστημα άγγιζε, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, σχεδόν 700 χιλιάδες ευρώ και αν και ημερομηνία παράδοσης του ήταν τα τέλη Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως... έπεσε στις χαραμάδες. Στο μεταξύ, βέβαια, η Φαρμακευτική Δαπάνη τέθηκε υπό έλεγχο και η χρησιμότητα της μελέτης για το νέο αυτό σύστημα κατέστη, μάλλον, παρωχημένη.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με συνέντευξη του στον Alpha 98,9, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται από «μνημονιακά πιράνχας στην Υγεία».

«Θα πρέπει να μας εξηγήσουν κάποιοι πώς έβαζαν υπογραφές. Πώς μπορείς να δώσεις σε κάποιον 700 χιλιάδες να γράψει έκθεση για το φάρμακο; Τι έγραψε; Τη διατριβή του αιώνα;», διερωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προφανώς αναφέρεται σε αυτή την περίπτωση και είναι η πρώτη φορά που το θέμα εκφράζεται από επίσημα χείλη. Αυτό και μόνο φαίνεται πως κάτι τελικά δεν πήγαινε καλά με αυτή την ανάθεση.
Οι απορίες που εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, πάντως, αναδεικνύουν και το γεγονός ότι η έκθεση Καναβού ποτέ δεν ανακοινώθηκε. Άραγε, παραλήφθηκε επίσημα από το κράτος;
Ευθύνη του Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι τώρα να δώσει περισσότερα στοιχεία, για την υπόθεση και την «έκθεση Καναβού». Ο ίδιος αναφέρει πως έχει διατάξει έλεγχο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη γερμανική εταιρεία που ανέλαβε να ανασυστήσει το σύστημα υγείας.
«10 εκατομμύρια θα πάρει γερμανική εταιρεία για να φτιάξει εδώ το σύστημα, τη στιγμή που δεν έχει προσφέρει ποτέ υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό έδαφος, μόνο σε αφρικανικό. Υπηρεσιακοί παράγοντες πιεζόντουσαν για να βάλουν υπογραφή και δέχθηκαν μόνο να το κάνουν για μια προκαταβολή. Δέχομαι πιέσεις από θεούς και δαίμονες για τον έλεγχο που έχω διατάξει», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: Virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου