Παρατείνεται η θητεία των ειδικευόμενων γιατρών

Την παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών ακόμα και όταν λαμβάνουν τον τίτλο της ειδικότητας, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέταρτο εδάφιο της β΄ παραγράφου του κεφαλαίου ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ αναφέρεται ότι: «Ιατροί που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο εκπαίδευσής τους και παραμένουν με παράταση της σύμβασής τους στην οργανική τους θέση, δύνανται να παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία της λήξης της σύμβασής τους και στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της παράτασής τους έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας. Ιατρός που συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο της παράτασης παραμονής του και επιθυμεί την έγκριση της αίτησής του για παράταση παραμονής ενός εξαμήνου ακόμη, υποχρεούται να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση που να δηλώνει ότι δεν έχει αποκτήσει τίτλο ειδικότητας».

Η παρούσα τροποποίηση όπως σημειώνει το γραφείο τύπου, έχει αναδρομική ισχύ από 14 Ιανουαρίου 2015. 

Εκδόθηκε σήμερα Υπουργική Απόφαση σχετική με το θέμα που έχει γίνει γνωστό εδώ και ημέρες. Αποτέλεσμα της απαράδεκτης απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να τίθενται σε κίνδυνο άμεσης απόλυσης εκατοντάδες ειδικευόμενοι που είναι σε παράταση κι έχουν πάρει τίτλο ειδικότητας.

Από την άλλη όπως σχολιάζει την τροποποίηση της απόφασης, ο Ηλίας Σιώρας μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η εγκύκλιος ουσιαστικά αναφέρεται μόνο σε αυτούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή το δεύτερο εξάμηνο της παράτασης κι έχουν πάρει τον τίτλο ειδικότητας. Αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

Στη δεύτερη παράγραφο της εγκυκλίου σύμφωνα με τον κο Σιώρα,καθίσταται σαφές ότι καταργείται ουσιαστικά το δεύτερο εξάμηνο της παράτασης για όσους από εδώ και μπρος το ζητήσουν. Είναι γνωστό ότι το 80-90% των ειδικευόμενων δίνουν εξετάσεις για ειδικότητα στο πρώτο εξάμηνο της παράτασης. Συνεπώς η μεγάλη πλειοψηφία των υπηρετούντων μετά από 2-3 μήνες όταν θα έχουν συμπληρώσει το πρώτο εξάμηνο και θα έχουν πάρει τον τίτλο ειδικότητας δε θα έχουν δικαίωμα για δεύτερο εξάμηνο παράτασης. Το αίτημα των γιατρών είναι σαφές να μην υπάρχει κώλυμα για τα δύο εξάμηνα ανεξάρτητα από τη λήψη τίτλου ειδικότητας.

Μετά από λίγους μήνες τονίζει ο κος Σιώρας, σε «άγονες» ειδικότητες όπως αναισθησιολογία, αιματολογία, αγγειοχειρουργική, καρδιοχειρουργική κλπ που οι λίστες αναμονής είναι μηδενικές και οι ανάγκες καλύπτονται τώρα από γιατρούς σε παράταση, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών.

"Είναι γνωστό πως το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη μετανάστευση των νέων γιατρών που σπούδασαν στην Ελλάδα και προσφέρονται έτοιμοι επιστήμονες στους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς οι τελευταίοι να έχουν ξοδέψει το παραμικρό. Επίσης οφείλεται στις χαμηλές αποδοχές, στην εντατικοποίηση της εργασίας με τις πολλές εφημερίες και στην ανυπέρβλητη γραφειοκρατία για την έγκαιρη αντικατάσταση των ειδικευόμενων μόλις τελειώσουν την ειδικότητα".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταλήγει σχολιάζοντας την τροποποίηση της απόφασης ο κος Σιώρας, δεν πρέπει να αρκεστούν σε ημίμετρα που συντηρούν το πρόβλημα αντί να το λύνουν.

1 σχόλιο:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΑ "ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΣΥ. Ο Κ. ΣΙΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗ ΩΣ ΗΜΙΜΕΤΡΟ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΜΙΚΡΟ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ ΒΟΡΙΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή