Όλο και πιο χαμηλά η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη υπηρεσιών Υγείας

Στην 28η θέση «έπεσε» η Ελλάδα στο φετινό ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας, με 561 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1000. Η Ολλανδία παρέμεινε στην κορυφή, λαμβάνοντας 898 βαθμούς και ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία. Συνολικά, η μελέτη περιλαμβάνει 36 χώρες συν τη Σκωτία.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η Ελλάδα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και το σύστημα υγείας βρίσκεται σε πτωτική τροχιά τη στιγμή που τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας έχουν εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, με ολοένα και υψηλότερη απόδοση. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες βελτιώνονται, η Ελλάδα έχασε ακόμα επτά βαθμούς στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης. Σύλλογοι ασθενών αναφέρουν ότι απειλούνται ακόμα και βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση του ασθενή σε μια δεύτερη γνώμη και στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο. Ωστόσο, η βρεφική θνησιμότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της ιατρικής αντιμετώπισης παραμένουν τα ίδια. 
Αν και η έρευνα αναγνωρίζει ότι πλέον η «Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά την παραδοσιακή συνήθεια να υιοθετεί πρόθυμα και πολύ γρήγορα νέα φαρμακευτικά προϊόντα» και πλέον είναι πιο περιοριστική, ωστόσο υπογραμμίζει ότι έως και το 2012 -εν μέσω κρίσης- η Ελλάδα είχε ακόμη την 3η υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην απροθυμία να αποδεχθούν οι Έλληνες γενόσημα φάρμακα. «Φαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί (και οι γιατροί;) δεν είναι πρόθυμοι να ενημερώσουν τους ασθενείς ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι ίσα με τα πρωτότυπα φάρμακα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου