Λουράντος κατά Χατζηδάκη για την “εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ: "Ζητείται κοινή λογική"...

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, φέρνει η εμπλοκή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στα της χώρας μας.
Αναφερόμενος στη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης (φωτό δεξιά) έκανε λόγο δικαίωση της πολιτικής που ακολούθησε και της περιβόητης “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Ο πρώην υπουργός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε 281 παρεμβάσεις απελευθέρωσης, με ορατά αποτελέσματα σε αρκετές από αυτές.
Η εν λόγω “εργαλειοθήκη” είχε προκαλέσει τότε τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει ότι δεν είχε αποτέλεσμα στις τιμές των φαρμάκων.
Όπως ήταν φυσικό, η νέες αναφορές Χατζηδάκη προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΠΦΣ.
Ο Κώστας Λουράντος (φωτό αριστερά) εγκαλεί τον πρώην υπουργό για το κόστος της μελέτης του ΟΟΣΑ, την οποία είχε πληρώσει τότε το ελληνικό δημόσιο με 930.000 ευρώ.
Τον κατηγορεί, δε, ότι χρησιμοποιεί το επιχείρημα κατά των “κακών” φαρμακοποιών, “...οι οποίοι πωλούσαν ακριβότερα κατά 27% τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σε σχέση με χώρες που είχαν απελευθερωθεί οι τιμές”...

Τιμές

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θεωρεί περιττό να παραθέσει τιμές, από τις οποίες προκύπτει ότι η χώρα μας αποδεικνύεται η φθηνότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες:
“...Θα επισημάνω, όμως, στον κ. Χατζηδάκη, ότι η ίδια η μελέτη τον διαψεύδει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η απελευθέρωση των φαρμάκων δεν έχει αποδειχτεί ότι θα επιφέρει και μείωση των τιμών...”, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, για να τονίσει τα εξής:
“Όσον αφορά τον έμμεσο χαρακτηρισμό του για τον κλάδο μας ως υπερπροστατευμένες κοινωνικές ομάδες, του ζητώ ως πρώην υπουργού μιας κυβέρνησης που ο ελληνικός λαός απέρριψε, να μου πει τα τελευταία πέντε χρόνια ποιος άλλος κλάδος έχει δεχθεί τόσο πολλά πλήγματα.
Και θα του θυμίσω ότι δεν υπήρξε μνημονιακός νόμος του υπουργείου Υγείας ή ανάπτυξης, που να μην περιείχε κάτι αρνητικό για τα φαρμακεία”...

Ψευδείς

Ο κ. Λουράντος χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς Χατζηδάκη:
“Πρέπει επιτέλους να κατανοείστε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης αποδοκιμάστηκαν από τον ελληνικό λαό. Σας ζητάμε αυτό που επικαλείσθε στο τέλος του άρθρου σας: Επανάσταση της κοινής λογικής, επειγόντως.
Όσο για τους φαρμακοποιούς. Έχουν πληρώσει με το αίμα τους το τίμημά τους στην χώρα.
Και ξεπερνά κατά το πολύ το ευτελές και λογικό – κατά την άποψη σας - ποσό των 930.000 ευρώ”!
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου