Υγειονομικοί: Να μην ενταχθεί το ΤΣΑΥ στον ΟΑΕΕ

Σε δοκιμασία βρίσκεται το Ταμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ).
Το τελευταίο διάστημα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβλήματα, όπως η απώλεια πιστοποιητικών προϋπηρεσίας γιατρών, οι οποίοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι!
Εμφανίζεται, επίσης, να έχει “χαθεί” ομόλογο αξίας 91,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχει αδυναμία είσπραξης εισφορών ακόμη και από τον ΕΟΠΥΥ.
Στο ΤΣΑΥ δεν έχουν συνταχθεί ισολογισμοί και απολογισμοί από το 2002, ενώ υπήρξε μία υπέρογκη δαπάνη για το μηχανογραφικό σύστημα το οποίο δεν λειτουργεί.
Όπως αναφέρει πρόσφατο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι υπηρεσίες του ΤΣΑΥ έχουν απογυμνωθεί.
Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό δεξιά), ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης (φωτό αριστερά) και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό κέντρο).
Συμμετείχε, επίσης, ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) Αντώνης Σελλιανάκης και ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ Γιώργος Βαζίκας.
Οι πρόεδροι των Συλλόγων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ένταξη του Ταμείου στον ΟΑΕΕ.
Ζητούν, δε, να υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργού Εργασίας για τακτοποίηση του θέματος των μονοσυνταξιούχων υγειονομικών, ώστε να εξαιρεθεί των περικοπών, το επιπλέον ποσό της προσαύξησης του 50% της κυρίας σύνταξης.

Βιωσιμότητα

Κοινή διαπίστωση των προέδρων αποτελεί πως η μέχρι τώρα ασκηθείσα πολιτική, αντί να οδηγήσει το Ταμείο σε εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υπηρεσιών του, το έχει οδηγήσει σε στραγγαλισμό, κακή ποιότητα υπηρεσιών και σε αμφιβολία για την περαιτέρω βιωσιμότητά του.
Οι πρωτοβουλίες όσον αφορά το Ταμείο θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα τόσο με συσκέψεις με τους άλλους φορείς που απαρτίζουν το ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών, Ταμείο Μηχανικών), όσο και με τους εκπροσώπους της πολιτείας (κυβέρνηση, κόμματα, φορείς).
ΠΗΓΗ: Iatronet

1 σχόλιο: