Κ. Παπακώστα για διαγνωστικές εξετάσεις: Δεν περιορίζεται ο έντιμος γιατρός

Στο ζήτημα του περιορισμού της κάλυψης των διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε η Κατερίνα Παπακώστα. Η υφυπουργός Υγείας μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM τόνισε:

«Το μέτρο αφορά στα δικαιώματα που έχουν οι ασθενείς στην πρόληψη και προστασία. Αποτελεί παρανόηση ότι αυτό αποτελεί κλειστό πεδίο, διότι δίνει μια κατεύθυνση, αυτή που μας δίνει η επιστημονική κοινότητα, για το πεδίο της πρόληψης προς όφελος των πολιτών. Υπάρχει δυνατότητα στο γιατρό να πει ότι, παρά τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που μας δίνει η επιστημονική κοινότητα, μπορεί να γίνεται μια εξέταση κάθε χρόνο ή κάθε μήνα; Η απάντηση είναι "ναι"». 

Απλώς για πρώτη φορά τα δικαιώματα των ασθενών προστατεύονται με επιστημονική τεκμηρίωση, ότι δεν μπορεί να ασκείται το δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη καταχρηστικά. Εάν ο γιατρός τεκμηριωμένα, από την επιστημονική αιτιολογία και το ιστορικό του ασθενούς, κρίνει ότι αυτό πρέπει να γίνεται, τότε θα γίνεται. 
Βάζουμε απλώς ένα στατιστικό πεδίο ελέγχου της συνταγογράφησης και προστατεύονται αφενός οι ασθενείς από την κατάχρηση και αφετέρου οι γιατροί, από την καταχρηστική συνταγογράφηση και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Για πρώτη φορά μπαίνει έτσι στατιστικό πεδίο ελέγχου της συνταγογράφησης» είπε η κυρία Παπακώστα και κατέληξε:

«Για να ησυχάσουμε όλοι και πάνω απ’ όλα ο κόσμος: από την πρώτη στιγμή αυτής της κατεύθυνσης, από την υπουργική απόφαση, έχω καθίσει και αναλύω με τρόπο εξειδικευμένο όλα αυτά τα ζητήματα, ούτως ώστε, αν χρειαστεί, στην εφαρμογή του να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Όπου χρειαστούν αυτές. Αν δούμε στην πράξη ότι αυτό υπηρετεί το υπέρτερο αγαθό που είναι η υγεία, η πρόληψη και η ασφάλεια των ασθενών, ό,τι δημιουργεί στην εφαρμογή κάποιο θέμα, εκτιμώ ότι σ’ αυτό θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Δεν περιορίζεται ο έντιμος γιατρός, ο οποίος κάνει λελογισμένα τη συνταγογράφηση και την πρόληψη. Είπαν κάποιοι για τα δημοσιονομικά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ισχύει ως παρελκόμενη ωφέλεια. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό. Είτε γίνουν αυτά είτε όχι, ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό και αυτό απαντάει σε όσους λένε ότι όλα γίνονται με πρώτιστο ενδιαφέρον τα δημοσιονομικά».


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

  1. ΕΝΤΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ?ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Κ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου