Ο «τιμοκατάλογος» των γιατρών. Τα φακελάκια ανά επέμβαση και ανά περιοχή

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τους «φακελάκηδες» γιατρούς, οι οποίοι καταπατούν τον όρκο του Ιπποκράτη ακόμα και για 150 ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ -όπως αυτά διαπιστώθηκαν από τις συλλήψεις γιατρών που πιάστηκαν να χρηματίζονται από το 2011 έως και σήμερα -οι τιμές κυμαίνονται από 150 έως 2.000 ευρώ.
Οι πιο ακριβές επεμβάσεις είναι οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς και οι επεμβάσεις που διενεργούν οι ωτορινολαρυγγολόγοι!
Με βάση σημερινό ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή τη σύλληψη του Διευθυντή Καρδιοχειρουργού του Ευαγγελισμού που πιάστηκε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα 500 ευρώ, οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και κυμαίνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

Το φακελάκι για μία γυναικολογική επέμβαση κοστολογείται στα 300 ευρώ στις Φιλιάτες, ενώ στην Αθήνα φτάνει τα 500 ευρώ, όπως και για μία ορθοπεδική επέμβαση όπου στη Θεσσαλονίκη απαιτήθηκαν 400 ευρώ, ενώ στην Αθήνα ο γιατρός ζήτησε 600 ευρώ.
Στοιχεία από τις δικογραφίες

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ που επικαλείται τις δικογραφίες σε βάρος γιατρών που κατηγορούνται για χρηματισμό, τα χρήματα τα οποία απαιτούνται από τους ασθενείς δεν είναι μόνο πριν από κάποια προκαθορισμένη επέμβαση ως «αμοιβή» του γιατρού, αλλά και για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής. Μάλιστα οι γιατροί προχωρούν και σε διακανονισμούς με τους ασθενείς, δηλαδή παίρνουν ένα χρηματικό ποσό ως προκαταβολή πριν από την επέμβαση και στη συνέχεια περιμένουν το υπόλοιπο ποσό της πληρωμής τους.
Ο τιμοκατάλογος για τα φακελάκια
Γυναικολογική επέμβαση 500 ευρώ
Ορθοπεδική επέμβαση 300 ευρώ
Επέμβαση καρδιάς (by pass) 500 ευρώ
Αγγειοχειρουργική επέμβαση 650 ευρώ
Καισαρική τομή 1.300 ευρώ
Επέμβαση ΩΡΛ 2.000 ευρώ

Πώς διαμορφώνεται ο τιμοκατάλογος βάσει καταγγελιών
Ωστόσο τα στοιχεία που έχει στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται πως αν δεν πληρώσουν δεν θα τύχουν της σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας που έχουν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα. Έτσι δίνουν τα χρήματα που ζητούν οι γιατροί και στη συνέχεια αναφέρουν το περιστατικό στην αστυνομία, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν.
Τα φακελάκια βάσει των καταγγελιών
Οφθαλμολογική επέμβαση (Αιτωλοακαρνανία) 150 ευρώ
Επέμβαση καταρράκτη (Φλώρινα) 200 ευρώ
Επέμβαση ΩΡΛ σε παιδί (Αθήνα) 400 ευρώ
Επέμβαση για κρεατάκια (Αθήνα) 500 ευρώ (τα 200 ευρώ δόθηκαν για τον αναισθησιολόγο)
Καρδιοχειρουργική επέμβαση (Αθήνα) 1.500 ευρώ
Πηγή: http://www.onmed.gr/

2 σχόλια:

  1. Στο εξωτερικο οπου δεν υπαρχει φακελακι,δεν υπαρχει και επιλογη γιατρου!Αλλος σε εξεταζει ,αλλος σε χειρουργει ,αλλος παρακολουθει τη μετεγχειρητικη σου πορεια!Εδω ,εχουμε την απαιτηση να ξερουμε τον τιτλο του, το κινητο του ,να παρακαμψουμε την λιστα αναμονης και ολα αυτα δωρεαν !Δηλαδη απαιτουμε ιδιωτικου τυπου περιθαλψη μεσα σε ενα δημοσιο συστημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και προσθέτω ότι και τον ιδιώτη ιατρό 24 ώρες το 24ωρο stand-by για προβλήματα του τύπου ότι δεν βρήκα το φάρμακο στο φαρμακοποιό μέχρι,περιμένω να γιατρευτώ σε 24 ώρες και ας είμαι 80 ετών κλπ και αυτά με επίσκεψη γύρω στα 40 ευρώ forever and ever.Οι συμβουλές από τηλεφώνου χρεώνονται από τους δικηγόρους μέχρι τους πολιτικούς μηχανικούς,εμείς στο τζαμπέ και ταπί

    ΑπάντησηΔιαγραφή