Εξομολόγηση Λ. Γρηγοράκου: Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διάρρηξη των δεσμών υπουργείου-γιατρών-πολιτών

Απίστευτη εξομολόγηση για τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με ομάδα ανώτατων στελεχών – εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικεφαλής των οποίων ήταν ο κ. Hans Kluge (Διευθυντής του Τμήματος Συστημάτων Υγείας & Δημόσιας Υγείας του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη).
Ο Υπουργός μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της χώρας μας με την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομείων, την άμεση ανάγκη για «άνοιγμα» κλινών στις ΜΕΘ, την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών καθώς και την απαραίτητη εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κάνοντας μια πιο συνολική τοποθέτηση ο κύριος Γρηγοράκος ανέφερε: «το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διάρρηξη των δεσμών μεταξύ υπουργείου - ιατρικού και πάσης φύσεως προσωπικού -πολιτών. Η κρίση που υποχρέωσε σε λήψη άδικων, απότομων και οριζόντιων μέτρων, άνοιξε περαιτέρω το χάσμα μεταξύ των «παικτών» στον τομέα της υγείας και υπάρχει επίταση των προβλημάτων όπως η έλλειψη γιατρών, φαρμάκων, αξιοποίησης κονδυλίων προς την σωστή κατεύθυνση».
Κλείνοντας ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα προβλήματα που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία από την αδυναμία παροχής ικανοποιητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες.
Ο κ. Kluge σημείωσε πως η παρούσα επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διετούς «Προγράμματος Υποστήριξης των Μεταρρυθμίσεων στην Υγεία», για το οποίο συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας και την Task Force for Greece. Στάθηκε στην προσβασιμότητα που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ειδικά σε ένα τόσο δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα.
Τα στελέχη του W.H.O. στις τοποθετήσεις τους στάθηκαν στην ανάγκη υλοποίησης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα βήματα όπως και στην ανάγκη πληροφόρησης σχετικά με τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις. Στόχος αυτών των δράσεων είναι ο ιατρικός κόσμος και οι πολίτες να αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της λύσης κι όχι να μην μπορούν να αντιληφθούν τη σχεδιαζόμενη πολιτική.
Η συζήτηση έκλεισε με την επισήμανση του Αναπληρωτή Υπουργού ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για «Λιγότερη λιτότητα και περισσότερη αλληλεγγύη».
Συνάντηση των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ με την Κατερίνα Παπακώστα
Ο κ. Hans Kluge συναντήθηκε και με την υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, και την ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος ''Υγεία εν δράσει'', το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Κατερίνα Παπακώστα έδωσε κατευθύνσεις, σχετικά με τους πυλώνες προτεραιότητας του προγράμματος. Επεσήμανε την ανάγκη ένταξης της Ψυχικής Υγείας στο πρόγραμμα, καθώς και όλων των εξαρτήσεων. Τέλος, πρόσθεσε πως είναι κρίσιμο να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα της δημόσιας υγείας.
Στη συνάντηση μετείχαν ακόμα, ο καθηγητής Jeff French, εμπειρογνώμονας σε θέματα επικοινωνίας πολιτικών υγείας και κοινωνικού marketing, ο Rafael Bengoa, πρώην Υπουργός Υγείας της Χώρας των Βάσκων και εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα μεταρρυθμίσεων συστημάτων υγείας, ο συντονιστής του προγράμματος ''Υγεία εν δράσει'', Χρυσόστομος Γούναρης, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και ποιότητας ζωής του Υπουργείου Υγείας, Αθηνά Κύρλεση, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου