ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ - ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58,  15125 Μαρούσι
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7,  151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX210-8053797

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ​

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργό Υγείας,
Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ιατρικούς Συλλόγους και ιατρικούς φορείς της χώρας, Παιδιάτρους-Μέλη της Ένωσής μας, Ιατρικά Blogs.

​Αξιότιμε κ. Πρόεδρε​ του ΕΟΠΥΥ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών στην χώρα μας, έχουν βοηθήσει, ώστε πολλά από τα σοβαρά νοσήματα να εξαφανιστούν, με αποτέλεσμα την πτώση των δεικτών θνησιμότητας και νοσηρότητας στα βρέφη, στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Χάρις στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και την επιμελή φροντίδα εφαρμογής του από τους Παιδιάτρους (κυρίως ελευθεροεπαγγελματίες αφού αυτοί εμβολιάζουν τα παιδιά σε ποσοστό πάνω από 70%) το κράτος έχει υγιή πληθυσμό και εξοικονομεί πάρα πολλά χρήματα, αν σκεφτεί κανείς τι ποσό θα χρειαζόταν για την νοσηλεία και θεραπεία αυτών που θα νοσούσαν επειδή έμειναν ανεμβολίαστοι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με κάθε τρόπο και θυσία  η συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να συνεχιστεί.

'Ομως, μετά την τελευταία Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 176 Β/1.7.2014) και σύμφωνα με την πρακτική που υποδείχτηκε μέσω αυτής, το πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού μπαίνει σε κίνδυνο, αφού οι περισσότεροι από εμάς τους Παιδιάτρους, σε καθημερινή βάση, κάνουμε πρόληψη και συνταγογραφούμε εμβόλια.Δυστυχώς με το να εντάξετε τα εμβόλια στο πλαφόν της συνταγογράφησης, το πλαφόν των παιδιάτρων εκτινάσσεται στα ύψη, αφού για ένα μόνο παιδί ηλικίας 2 ετών τα συνταγογραφούμενα εμβόλια μιας μόνον επίσκεψης  μπορούν να ξεπεράσουν τα 50-100 ευρώ.

Με την τακτική αυτή στην πραγματικότητα αφαιρείτε από τους Παιδιάτρους της χώρας την δυνατότητα να συνταγογραφούν εμβόλια στα παιδιά, αφού η συνταγογράφηση μπλοκάρει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΧΑΜΗΛΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, γιατί,όπως χαρακτηριστικά ενημέρωνε η HΔΙΚΑ "Τα εμβόλια είναι φάρμακα εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ'. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολλά από τα παιδιά που παρακολουθούμε να μείνουν ανεμβολίαστα ή με ελλιπή εμβολιασμό.  Σας επισημαίνουμε τον κίνδυνο που η τακτική αυτή θα επιφέρει, που πιθανότατα θα είναι η αύξηση της νοσηρότητας για βαριά και ξεχασμένα νοσήματα του παρελθόντος πχ ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ σε στιγμή μάλιστα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την εξάλειψη των νοσημάτων αυτών από τον πλανήτη.

Κε Πρόεδρε θέλουμε να πιστεύουμε ότι από αμέλεια δεν εξαιρέθηκαν τα εμβόλια από το πλαφόν συνταγογράφησης.
Ζητούμε να εξειρεθούν, όπως είχε συμβεί και με προηγούμενη Υπουργική απόφαση, προκειμένου να μην διαταραχτεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των παιδιών της χώρας μας.

Σημειώστε ότι στις εξαιρέσεις πρέπει να συμπεριληφθεί και το  "εν δυνάμει εμβόλιο=μονοκλωνικό αντίσωμα"  Synagis που γίνεται στα πρόωρα νεογνά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με την προσδοκία ότι θα εισακουστεί η εξαιρετικά επείγουσα πρότασή μας θα περιμένουμε  την απάντηση και τις  ενέργειές σας.


Με τιμή

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος

Ο Γραμματέας
Δημήτρης Φούσκας, Παιδίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου