Γιατί το εξωτερικό γίνεται μονόδρομος

Τους λόγους που η φυγή στο εξωτερικό είναι για παρα πολλούς γιατρούς η μόνη λύση εξηγεί στην “Π” ο γενικός γιατρός Μανόλης Πατεράκης ο οποίος σημειώνει:

“Πριν λίγα χρόνια μιλώντας με μια συνάδελφο που βρέθηκε σε ευρωπαϊκή χώρα μετά από 20 χρόνια σε ελληνικά νοσοκομεία μου εκμυστηρεύτηκε ότι στην Ελλάδα μόνο ιατρική που δεν κάνουμε. Μα πως να κάνεις όταν στην Ελλάδα πέρα από ιατρός πρέπει να είσαι και νοσηλεύτρια και τραυματιοφορέας και γραμματέας ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι ιατροί έχουν καταντήσει σε γραμματείς του ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ).

Οταν ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι μισοί ίσως και παραπάνω ασθενείς είχαν ως διεύθυνση και τηλέφωνο τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αθήνα. Πιο πρόσφατα επειδή το σύστημα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, μας ζητάνε να καταγράφουμε, αν είναι έμμεσα ασφαλισμένοι, σε ποιόν ασφαλισμένο είναι έμμεσα ασφαλισμένοι. Καταλαβαίνει κανείς το χάος που υπήρχε και υπάρχει στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Πριν λίγα χρόνια, θεωρούσα ότι τα 10 ευρώ που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ είναι πολλά. Όταν πρόκειται για συνταγογράφηση και λίγα όταν πρόκειται για εξέταση, αλλά τελικά είναι πολύ λίγα σε κάθε περίπτωση δεδομένου ότι πρέπει πέρα από γιατρός να εκτελέσεις και τα καθήκοντα γραμματέα, της ΗΔΥΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, του ΠΕΔΥ. Αυτά δεν δικαιολογούνται σε μια πολιτισμένη χώρα που αποδεικνύουν ότι τίποτα απολύτως δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα. Τα αυτονόητα ακόμα να εφαρμοστούν στη χώρα μας. Αυτονόητα εδώ και 30-40 χρόνια σε χώρες του εξωτερικού. Ποιος ο λόγος λοιπόν για έναν νέο επιστήμονα να μείνει στην Ελλάδα; Μόνο χάσιμο χρόνου είναι με τις παρούσες συνθηκες. Η Ελλάδα έχει παρα πολλά ακόμα να φτιάξει, να αλλάξει, να τακτοποιήσει για να μην είναι χειρότερη από υπανάπτυκτες χώρες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου