Έρχονται mail προειδοποίησης για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν

Ένα νέο σύστημα προειδοποίησης για όσους γιατρούς περνούν το όριο συνταγογράφησης θα αρχίζει να εφαρμόζεται σε λίγες ημέρες.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μετά την απόρριψη του πλαφόν στα φάρμακα από το ΣτΕ που είχε επιβάλει ο Άδωνις Γεωργιάδης και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ένα άλλο σύστημα τίθεται σε ισχύ. 
Όσοι γιατροί ξεπερνούν το όριο που έχει τεθεί για τη χορήγηση φαρμάκων θα δέχονται ένα προειδοποιητικό mail από την ΗΔΙΚΑ στο οποίο θα τονίζεται ότι πρέπει να διακόψουν τις συνταγές διαφορετικά είναι πιθανό να πρέπει να απολογηθούν και ενδεχομένως να διακόψουν και τη σχέση τους με τον ΕΟΠΥΥ αν κριθεί ότι είναι …πρωταθλητές στα φάρμακα. 

Η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενσωμάτωσε ένα άλλο σύστημα για να ελέγχει τους γιατρούς. Μετά την απόρριψη του πλαφόν από τη δικαιοσύνη κατά το οποίο το ηλεκτρονικό σύστημα δεν επέτρεπε στους γιατρούς αν το ξεπερνούσαν να γράψουν άλλα φάρμακα, πλέον θα μπορούν να συνταγοργαφούν αλλά με τη σχετική προειδοποίηση. 

Πολλοί είναι αυτοί πάντως που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δε θα είναι αποτελεσματικό για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς οι γιατροί θα συνεχίζουν να γράφουν κανονικά φάρμακα. 
Ήδη μετά την απόρριψη του πλαφόν η δαπάνη ξέφυγε μέσε σε ένα δίμηνο κατά 30 εκατ. ευρώ γεγονός που ανησυχεί και τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Να σημειωθεί πως το πλαφόν που είχε θέσει σε εφαρμογή από τον Άδωνι Γεωργιάδη απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι πλήττεται η δημόσια υγεία ενώ η ρύθμιση δεν είχε λάβει και τη σχετική έγκριση από τη Βουλή.

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΝΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ....ΑΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή