Αλλαγές στη... δοσολογία

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΕΜΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σε αιτία για αλλαγές στην πολιτική Υγείας εξελίσσεται η υπόγεια διαμάχη του τέως (Αδωνις) και του νυν (Βορίδης) υπουργού Υγείας, με τελικούς αποδέκτες τους ασθενείς αλλά και την υγειονομική τους περίθαλψη.

Λίγες ημέρες πριν αφιχθεί στη χώρα μας η τρόικα, ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης τροποποιεί -όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες της «Ε»- τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις διαγνωστικές τους εξετάσεις, ενώ σκοπεύει να κατανείμει διαφορετικά και τα κονδύλια που προβλέπονται για φέτος έπειτα από σχετική συμφωνία με την τρόικα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, με βάση ρύθμιση που προωθούσε, σκόπευε να επιβάλει πλαφόν ανά ατομική επιχείρηση, γεγονός που διευκόλυνε κυρίως τα μικρά εργαστήρια και τους γιατρούς.

Η... κομματική αυτή αντίληψη θα εξασφάλιζε ουσιαστικά ένα μηνιαίο εισόδημα για τους εργαστηριακούς γιατρούς που υπολογίζονται σε περίπου 2.700 σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαταστούσε και τις σχέσεις Αδώνιδος με τον κλάδο των γιατρών που είχαν διαρραγεί λόγω διαφόρων μέτρων που είχαν ληφθεί.
Ομως με την κατανομή των κονδυλίων ανά επιχείρηση, στην ουσία επιβαρύνονταν οι ασφαλισμένοι. Και αυτό επειδή όταν ένα διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο έκλεινε το ανώτατο ποσόν που του επιτρεπόταν να εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ (πλαφόν), είχε τη δυνατότητα την τελευταία εβδομάδα του μήνα να αρνηθεί να δεχθεί ασφαλισμένους, καθώς δεν θα αμειβόταν για την εξέτασή τους.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Μάκης Βορίδης πρόκειται να αλλάξει τα σχέδια του Αδώνιδος και να επιβάλει ένα μεικτό σύστημα, όπου θα ισχύει και πλαφόν για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πολλές εξετάσεις, ενώ θα γίνεται και κατανομή κονδυλίων ανά περιφέρεια.

Οι αλλαγές θα προωθηθούν πριν έρθει στη χώρα μας η τρόικα, ενώ «ταβάνι» της συγκεκριμένης δαπάνης θα είναι τα 310 εκατ. ευρώ για το 2014, ποσόν που έχει συμφωνηθεί άλλωστε και με τους δανειστές μας.

Στη διαδικασία των αλλαγών αναμένεται να επιβαρυνθούν με υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (claw back και rebate) και τα μικρότερα εργαστήρια, τα οποία σήμερα δεν καταβάλλουν τα σχετικά ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πάντως οι αλλαγές θα «κλειδώσουν» οριστικά μετά τη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, οι οποίοι διαμαρτύρονται καιρό τώρα για τις ρυθμίσεις που είχε προωθήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης και επέφεραν υποχρεωτικές εκπτώσεις της τάξης του 50%. Στο πλαίσιο των αλλαγών πάντως ο υπουργός Υγείας εξετάζει και το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να είναι πιο συμφέρουσες για το σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου