Dr Stavros: Η αποχώρηση του Γεωργιάδη

Σε τηλεοπτικό σταθμό ακούμε διθυραμβικά εγκώμια για τον αποχωρήσαντα Α. Γεωργιάδη καθώς και διαμαρτυρίες προς τον πρωθυπουργό για την απομάκρυσή του από το Υγείας. Ας δούμε τα αποτελέσματα του έργου του υπουργού.

Σήμερα δισαρεστημένοι είναι γιατροί και φαρμακοποιοί όπως και οι ασφαλισμένοι. Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ήδη αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα. Η αλχημεία με την ασφαλιστική τιμή εκεί έχει οδηγήσει. Ελάχιστες δραστικές ουσίες συμφωνούν με αυτή. π.χ. μία ασφαλιστική τιμή για όλες τις στατίνες ενώ υπάρχει διαφορά τιμής μεταξύ Simvastatin και Atorvastatin, για να μην αναφερθώ στην Allopurimol και την Febuxostat. Η μία κοστίζει 3 ευρώ και η άλλη 33!! έχουν όμως κοινή ασφαλιστική τιμή 3 ευρώ. Τα φάρμακα αυτά κατεβάζουν το ουρικό οξύ. Όποιος δεν μπορεί να πάρει το φθηνό, λόγω αλλεργίας πρέπει να πληρώσει την διαφορά κ.λ.π. Έτσι η φαρμακευτική δαπάνη μεταφέρθηκε στους πολίτες και να η οικονομία!!

Απ΄ την άλλη ο κάθε ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα να κάνει ότι εργαστηριακές εξετάσεις θέλει , όποτε θέλει αντί ενός δεκάρικου. Αν δεν τις γράψει ο ένας γιατρός θα τις γράψει ο άλλος.Έτσι έχει ήδη εξαντληθεί το αντίστοιχο ποσόν του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Που είναι η οικονομία; Ακόμα κανείς χρονίως πάσχων δεν παρακολουθείται και οι επισκέψεις στον γιατρό γίνονται για ανανέωση συνταγών και εξετάσεις στον βρόντο.
Ήδη συμβαίνουν επιπλοκές λόγω απορρύθμισης και εισαγωγές στα νοσοκομεία που αύξησαν την κοινωνική δαπάνη υγείας. Που είναι η οικονομία; 

Ο γιατρός έχει απαξιωθεί. Οι αμοιβές των γιατρών , εντός συστήματος, απέχουν από τις αμοιβές που δίνουν οι χώρες στις οποίες θέλουμε να ανήκουμε. Έξω από το σύστημα υπάρχει το δεκάρικο με τον γιατρό να είναι , ουσιαστικά , γραφέας που υποκύπτει στις επιθυμίες του πελάτη (ασφαλισμένου).

Οι εργαστηριακοί γιατροί πληροφορήθηκαν ότι η εργασία τους δεν πληρώνεται. Για το 2013 δεν θα πληρωθούν για εργασία 4 μηνών. Ενώ για το 2014 θα πληρωθούν μόνο 6 μήνες.

Ο κ. Γεωργιάδης κάνει έκπτωση (rebate), αν και αγοραστής, απαιτεί δε επιστροφή(clawback) διότι, προφανώς δεν έχει λεφτά και επικαλείται νόμο της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.Την έκπτωση, ως γνωστόν την κάνει ο πωλητής.Τις ιατρικές υπηρεσίες τις βλέπει σαν εμπόρευμα!Του φάνηκαν ακριβές οι εξετάσεις όταν οι περισσότερες έχουν κοστολογηθεί από το 1992!!! Δηλαδή την κοινωνική πολιτική την ασκούν οι γιατροί και να , πάλι , η οικονομία.

Αλλά και και οι φαρμακοποιοί ασκούν κοινωνική πολιτική διότι αυθαίρετα τους μείωσε το ποσοστό κέρδους. Αυτό, αλήθεια, είναι ελευθέρα οικονομία ή ο κ. Γεωργιάδης είναι κομμουνιστής ;

Ας μειώσουν το ποσοστό κέρδους και στο γάλα, το ψωμί , το κρέας το λάδι κ.λ.π.

Δεν πρέπει να υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι άλλο τα μη αποζημιούμενα . Στην διαφήμιση αυτών των φαρμάκων επισημαίνονται οδηγίες και τέλος η προτροπή " ρωτήστε τον γιατρό σας". Άρα; Ότι ήδη συνηθίζεται δεν είναι σώσει και καλά ορθόν. Αν δεν θέλουν να αφήνουν υποψίες ας πράξουν το ορθόν.

Το φάρμακο το διαχειρίζεται ο γιατρός. Το κίνητρο του γιατρού είναι το όφελος του πάσχοντος, διαφορετικά αμφισβητείται η επιστημονική του επάρκεια. Άρα προασπίζεται έτσι η δημόσια υγεία.

Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, είναι εγώ δίνω τόσα για φάρμακα τόσα για εξετάσεις και τα υπόλοιπα να επιβαρυνθούν γιατροί, φαρμακοποιοί και ασφαλισμένοι. 

4 σχόλια:

  1. Ωραια τα λες φιλε μου αλλα οπως φαινεται απο τα λεγομενα σου φταιμε κι εμεις και αφου δεν θελουμε να μας ελεγξει και εδω που τα λεμε ειναι δυσκολο να μας ελεγξει γιατι ειμαστε ανεξελεγκτοι, κανει αυτο που απομενει εγω σας δινω τοσα οσα εχω και φαγωθειτε μεταξυ σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς! Αποφάσισαν και μείωσαν ,με το έτσι θέλω, την κοινωνική δαπάνη υγείας. Αυτό το έκαναν δίχως κάποιο σύστημα που θα οδηγούσε , ορθολογικά , σε αυτήν την μείωση, δεν ελήφθησαν δηλαδή υπ΄ όψιν οι ανάγκες που υπάρχουν.
    Αν, λοιπόν δεν φτάνουν τα λεφτά, κόφτε τον λαιμό σας και βρήτε τα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τωρα εχω στα σκαρια τη μηχανη που κοβει χρημα αν περιμενεις λιγο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή