Διαγωνισμός «βόμβα» στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια

negis2
Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν αυτά. Με πρόσχημα τη μείωση του κόστους, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό ύψους περίπου μισού εκατ. ευρώ για να βρεθεί εταιρεία, που θα αναλάβει για ένα χρόνο τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά όλων των ιατρικών μηχανημάτων 4 νοσοκομείων και 6 κέντρων υγείας της περιοχής!
Μα καλά θα αναρωτηθεί κανείς αφελώς, πού έγκειται το σκανδαλώδες του πράγματος; Εφόσον ο διαγωνισμός είναι συγκεντρωτικός μπορεί πράγματι να πετύχει καλύτερες τιμές προς όφελος του δημοσίου. Μόνον κάποιος, που δεν γνωρίζει πώς λειτουργούν τα πράγματα στο χώρο της υγείας, θα μπορούσε να σκεφτεί με αυτόν τον αφελή τρόπο…

Εξηγούμαι. Ο διαγωνισμός που προκηρύχτηκε στις 10-6-2014 αφορά σωρεία ιατρικών μηχανημάτων, ανόμοιων μεταξύ τους και διαφορετικών κατασκευαστών. Έχουμε και λέμε λοιπόν: ακτινολογικά, μέτρησης οστικής πυκνότητας, φορητά ακτινοσκοπικά, συστήματα μαστογραφίας, υπερηχοτομογράφους καρδιολογικής και γενικής χρήσης, αναισθησιολογικά, συστήματα φακοθρυψίας, κλιβάνους αποστείρωσης, αναπνευστήρες, εμφανιστήρια ακτινολογικού και το «κερασάκι στην τούρτα»: οδοντιατρικά συγκροτήματα!
Αν είναι δυνατόν! Ζητείται να βρεθεί εταιρεία, που να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ανταλλακτικά διαφορετικών κατασκευαστών (οι οποίοι μάλιστα έχουν κάθε λόγο να μη δώσουν τα ανταλλακτικά τους καθώς χάνουν χρήματα από τη συντήρηση των μηχανημάτων τους), αλλά και τεχνογνωσία στην επισκευή τόσο ανόμοιων ιατρικών μηχανημάτων. Από κλιβάνους αποστείρωσης μέχρι και οδοντιατρικά μηχανήματα…
Είναι φανερό ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε οι ιθύνοντες της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται και έχουν ήδη συνεννοηθεί να δώσουν τη δουλειά σε κάποιον «δικό» τους. 

Τα γεγονότα δείχνουν γεννούν εύλογα υπόνοιες πως ισχύει το δεύτερο. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχτεί ξανά στις 10-4-2014 για να πραγματοποιηθεί στις 4-6-2014. Όμως, δεν προσήλθε κανείς στο διαγωνισμό, οπότε ακόμη και αν υποβαλλόταν μόνο μία προσφορά δεν επιτρέπεται από το νόμο να προχωρήσουν οι διαδικασίες. 

Όμως, αυτό δεν ισχύει στην επαναπροκήρυξη. Αν η πρώτη βγει άγονη, τότε ο νόμος επιτρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες και μόνο με μία προσφορά. Όλες οι κινήσεις λοιπόν των υπευθύνων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας υποδηλώνουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχει κάποιος «εκλεκτός»…

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι υπάρχει τρόπος αν θέλει το δημόσιο να μειώσει το κόστος για τη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού χωρίς «πονηριές». Μάλιστα, το έχει ήδη κάνει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Δηλαδή, έχει ομαδοποιήσει τα ιατρικά μηχανήματα σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά κατασκευαστή και έχει προκηρύξει διαγωνισμό προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές από τους επίσημους κατασκευαστές!

Το γεγονός αυτό δείχνει και κάτι άλλο: Ότι δεν υπάρχει κεντρική καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας και πώς κάθε ΥΠΕ κάνει του κεφαλιού της… Το ερώτημα είναι: Τι προτίθεται να πράξουν το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας; Είναι σε γνώση τους οι διαδικασίες αυτές;

Υ.Γ. Παλαιότερα το νοσοκομείο Αττικόν επιχείρησε να βρει μία εταιρεία, που θα αναλάμβανε τη συντήρηση όλου του ιατρικού εξοπλισμού για να ρίξει το κόστος. Τη δουλειά την πήρε ελληνική εταιρεία, επικεφαλής της οποίας ήταν πρώην γενικός διευθυντής ξένης εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού με υψηλές γνωριμίες στο ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα σήμερα; Τα μισά μηχανήματα του νοσοκομείου είναι είτε εκτός λειτουργίας είτε δεν λειτουργούν αποδοτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου