Άδωνις: δε χάνει η Βενετιά βελόνι, εάν διακόψει μία κλινική με τον ΕΟΠΥΥ

Άδηλο εάν θα μπουν τελικά όπως έχουν προειδοποιήσει στο χορό των κινητοποιήσεων και οι ιδιωτικές κλινικές μετά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Οι προτάσεις της ηγεσίας του υπουργείου δε φαίνεται να ικανοποίησαν τους κλινικάρχες που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τη στάση του υπουργού Υγείας και περιμένουν σήμερα περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

"Ο Υπουργός, για πολλοστή φορά, δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα !!! η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών της περιόδου 2007-2011 ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ και δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι 6 μήνες του 2012-2013 που μας οφείλονται αντιστοιχούν στο Claw Back, ο καταλογισμός του οποίου για όλο το 2013 θα μας σταλεί ατομικά την ερχόμενη εβδομάδα και κατόπιν θα προχωρήσει ο συμψηφισμός του με μη εκκαθαρισμένες υποβολές.

Στο αίτημα μας για απόσυρση του αδίκου, αντιδημοκρατικού και βαρβάρου μέτρου, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε πολλές φορές, του Claw Back ήταν ανένδοτος και δήλωσε κατηγορηματικά ότι για το 80% του προϋπολογισμού 2014 για τις Ιδιωτικές Κλινικές εγγυάται την πληρωμή του, το υπόλοιπο 10% θα υποστεί Rebate και το υπολειπόμενο 10% Claw Back. 

Το εγγυημένο 80% του προϋπολογισμού (όχι των υποβολών) θα κατανεμηθεί στις κλινικές ξεχωριστά, βάσει ενός ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ το όποιο περιλαμβάνει κάποιες παραμέτρους κατηγοριοποίησης και … συμπεριφοράς του καθενός το 2013 και ο οποίος αλγόριθμος θα μας ανακοινωθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 12-5-2014 και κατόπιν θα αποσταλεί στον καθένα μας.

Επειδή υπολογίζουμε οτι για φέτος θα υποστούμε περικοπή από 40% έως 60-70%, διαφορετική για τον καθένα μας, ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ να αναστείλουμε την κινητοποίηση. Άλλωστε ο ίδιος είπε ότι οι περικοπές θα είναι 25% καθόσον μας επιτρέπει την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα να νοσηλεύουμε χωρίς ΕΟΠΥΥ. Πως θα γίνει στην πράξη αυτό μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

Απαντήσαμε ότι μετά την ενημέρωση μας για τον αλγόριθμο θα αποφασίσουμε εάν τυχόν αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις".

Βέβαια από την άλλη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην παρέμβαση που έκανε την Κυριακή στο mega δήλωσε πως είναι βέβαιος, ότι οι κλινικάρχες δε θα προχωρήσουν τελικά σε επίσχεση αφού όπως είπε οι προτάσεις του υπουργείου, είναι δίκαιες και λογικές. Πρόσθεσε όμως, ότι όσες κλινικές δε θέλουν ή δε μπορούν να αποδεχθούν τα μέτρα που προτείνει, ας φύγουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «δε θα γίνει και τίποτε, ούτε θα χάσει η Βενετιά βελόνι» Ο υπουργός είπε επίσης ότι κάθε πάροχος που βγαίνει και μιλάει δε λέει πάντα το σωστό αλλά αυτό που τον συμφέρει και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανεχθεί να συνεχισθεί η κλοπή του παρελθόντος ενώ υπογράμμισε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν αφού αυτά είναι θέματα που συζητούν μαζί από τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: Healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου