Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ΦΥΜΑΤΙΝΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX210-8053797

Την περασμένη Παρασκευή, 02/05/2014, μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά από το γραφείο της Υφυπουργού κας Ζέττας Μακρή, ότι, τη  μέρα αυτή, είχαν παραδοθεί στο Ινστιτούτο Παστέρ​  3.185 φιαλίδια φυματίνης, δηλαδή του υλικού που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια της φυματινοαντίδρασης Mantoux (Μαντού). 

Τα 1.000 από αυτά θα διατεθούν στα Νοσοκομεία​,​ και για το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού, ενώ τα υπόλοιπα 2.185 φιαλίδια θα διατεθούν προς πώληση στους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους, για την κάλυψη των αναγκών των ιατρείων τους. Πιστεύουν από το Υπουργείο Υγείας, ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, θα καλυφτούν σταδιακά ΟΛΕΣ οι τρέχουσες ανάγκες της χώρας σε φυματίνη.


Αποσαφηνίζοντας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι κατά την προ μηνός περίπου συνάντηση της κας Ζέττας Μακρή με τον Πρόεδρο της Ένωσης, η κα Υφυπουργός έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και αγωνία για την εξεύρεση φυματίνης. Όχι, μόνο, για να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, που ήταν και είναι η εξεύρεση φυματίνης για τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους, αλλά και για να διαφυλαχθεί συνολικά η Δημόσια Υγεία.

Ας σημειωθεί ότι  το Ινστιτούτο Παστέρ, όπως μας είχε ενημερώσει προ διμήνου, είχε δεσμεύσει τα παραγγελθέντα τότε 3.000 περίπου φιαλίδια φυματίνης  μόνο για τα Νοσοκομεία και το πρόγραμμα του αντιφυματικού εμβολιασμού. Θεωρούμε σήμερα, ότι η Ένωσή μας, κάνοντας την παρέμβασή της και εκτιμώντας την κατανόηση,  από  πλευράς της κας Υφυπουργού, του σημαντικού ρόλου, που έχει ο ελευθεροεπαγγελματίας παιδίατρος στο μέγα κεφάλαιο της φυματίωσης, εξασφάλισε τη διάθεση των ως άνω φιαλιδίων για τις ανάγκες των ιατρείων των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ιδιώτες παιδίατροι κάνουν τη φυματινοαντίδραση Μantoux  σε περισσότερα από τα 70% των παιδιών όλης της χώρας, χωρίς να συνυπολογίζεται η χρήση φυματίνης που γίνεται κι από άλλες ιατρικές ειδικότητες.   
Προτείναμε επίσης στην κα Υφυπουργό, και πιθανόν να γίνει αποδεκτό, να τροποποιηθεί η νομοθεσία, και η διάθεση της φυματίνης, από εδώ και στο εξής, να γίνεται για  τις ανάγκες του ιδιωτικού ιατρικού τομέα , μέσω των φαρμακείων της χώρας, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια, να παύσει δηλαδή το Παστέρ, που εδρεύει στην Αθήνα, να είναι ο αποκλειστικός διαθέτης της φυματίνης. Θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους συναδέλφους μας, όχι μόνο της Αττικής, αλλά, κυρίως, της επαρχίας και των απομακρυσμένων  περιοχών της χώρας, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να παραγγέλνουν την φυματίνη από το Παστέρ, και στην συνέχεια να τους αποστέλλεται με courier, με άγνωστες συνθήκες μεταφοράς, αφού η φυματίνη είναι ευαίσθητο βιολογικό υλικό και απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης και μεταφοράς τύπου ψυχρής αλυσίδας. 
Επίσης, μας διαβεβαίωσε, ότι κάνει δεκτό το αίτημά μας, μέλος δηλαδή της Ένωσής μας να είναι και μέλος στην υπό σύσταση  «Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» της χώρας. Εμείς προτείναμε το συνάδελφό μας Παιδίατρο-Λοιμωξιολόγο κο Κωνσταντίνο Καρύδη.


​Το ΔΣ​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου