Φάρμακα...αλά Ευρώπη θα παίρνουμε ως το τέλος του χρόνου! Οι επόμενοι στόχοι !

Στα γενόσημα επιχειρεί με κάθε τρόπο να στρέψει ο Άδωνις Γεωργιάδης τους Έλληνες ασθενείς καθώς το ποσοστό χρήσης τους πρέπει να αυξηθεί έως το τέλος του χρόνου

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όλο και περισσότερο πληρώνουν πια από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς εάν θέλουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με πρωτότυπα φάρμακα. Οι δραματικά χαμηλές ασφαλιστικές τιμές (τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ) παρότι κάποιες διορθώθηκαν, παραμένουν επιβαρυντικές για τις τσέπες των ασφαλισμένων. 

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να κάνει τους Έλληνες ασθενείς να πάρουν γενόσημα φάρμακα. Και παρότι η ιδέα δε φαντάζει αρνητική καθώς και τα γενόσημα αποτελούν εγκεκριμένα φάρμακα πολλά εκ των οποίων και ελληνικής παραγωγής, η επιβάρυνση για την αγορά πρωτοτύπων παραμένει ζήτημα σε καιρό κρίσης για τους ήδη εξαντλημένους Έλληνες ασθενείς. 
Και η στροφή στα γενόσημα θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης να δείξουν το …καλό τους πρόσωπο στη τρόικα. 

Εξάλλου στόχος είναι να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων από το περίπου 20% που είναι σήμερα στο 60% έως το τέλος του 2014, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και με τους δανειστές μας. Βέβαια η συγκεκριμένος στόχος θεωρείται μάλλον ανέφικτος από τους γνωρίζοντες. 

Άλλωστε μέχρι σήμερα το ποσοστό χρήσης τους είναι εξαιρετικά χαμηλό τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Γι αυτό και οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα μέσω των συνταγών να βλέπουν ποια γενόσημα είναι διαθέσιμα και με τι διαφορά στην τιμή ώστε να μπορούν να επιλέξουν. 
Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία που ακολουθείται είναι με πρωτότυπα σκευάσματα είτε γιατί ταιριάζουν στον ασθενή είτε γιατί θεωρούνται πιο αποτελεσματικά από τους θεράποντες ιατρούς.

Σχόλια