Δυσλειτουργίες σε μονάδες ΠΕΔΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου (Iatropedia)

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι το ΠΕΔΥ καλύπτει κανονικά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εργαζόμενοι έχουν άλλη άποψη...

Σοβαρές δυσλειτουργίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ καθώς τα περισσότερα δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό γιατρών ενώ και τα υλικά είναι είδος προς εξαφάνιση. 

Καθημερινά σε πολλά σημεία της χώρας οι ασφαλισμένοι πηγαίνουν στα πολυιατρεία αλλά αναγκάζονται να φύγουν και να καταλήξουν τελικώς στον ιδιωτικό τομέα. Σε συμβεβλημένους γιατρούς και σε ιδιωτικά εργαστήρια που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. 

Στην Αττική μόνο φαίνεται πως τα πολυιατρεία λειτουργούν κάπως καλύτερα και μόνο σε ορισμένους Δήμους. 

Και για του λόγου του αληθές, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που απευθύνεται στον Άδωνι Γεωργιάδη: 

“Η σκληρή πραγματικότητα σας διαψεύδει : 
1) Μονάδες χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων
2) Μονάδες χωρίς βασικά υγειονομικά υλικά-φάρμακα
3) Εργαστήρια εγκαταλελειμμένα χωρίς μηχανήματα, αντιδραστήρια, υλικά με αποτέλεσμα την μη λειτουργία τους”.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί: 

Τα πολυιατρεία του ΠΕ∆Υ στις Σέρρες και στο Αγρίνιο δεν έχουν μικροβιολόγο. 

Στο ΠΕ∆Υ της Λάρισας δεν υπάρχουν καρδιολόγοι, νευρολόγοι αλλά ούτε και ρευµατολόγοι. 

Στο ΠΕ∆Υ της Κοζάνης δεν υπάρχουν µικροβιολόγοι, παιδίατροι, γυναικολόγοι. Οι ασφαλισμένοι στην Άρτα ψάχνουν να βρουν μικροβιολόγο ακόμη και για τα απλά. 

Στο ΠΕ∆Υ Χανίων απουσιάζει η ειδικότητα του γυναικολόγου, του ορθοπεδικού αλλά και του παιδιάτρου ενώ στον νομό δεν είναι συμβεβλημένος µε τον ΕΟΠΥΥ ούτε ένας οφθαλμίατρος, ενδοκρινολόγος, ψυχίατρος αλλά και νευρολόγος. 

Για εργαστηριακές εξετάσεις ούτε λόγος καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα απλά αντιδραστήρια. Παρ αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης παραπέμπει τους ασφαλισμένους στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ για εξετάσεις. Εικόνα βέβαια γνώριμη καθώς ακόμη και από την εποχή του ΙΚΑ τα εργαστηριακά τμήματα είχαν υποβαθμιστεί εδώ και χρόνια.

Γι αυτό εξάλλου και ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα δίπλα από όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου