Ρατσιστική αντιμετώπιση των ασθενών

Γράφει η   (Virus.com.gr)
Η σχέση ιατρού και ασθενούς θα πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά της θεραπευτικής διαδικασίας, τονίστηκε από κάθε πλευρά, στο συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία», με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ να κάνει λόγο για ρατσιστική αντιμετώπιση των ασθενών από την Τρόικα.

Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και Registries, η Επικοινωνία και διαχείριση των αναγκών του σύγχρονου ασθενή, η Συµµόρφωση ή Συµφωνία στη θεραπευτική αγωγή ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IPSOS, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιουργούν πιέσεις στο όλο σύστημα και οι ρόλοι πλέον αλλάζουν. Μελέτες δείχνουν ότι βασική πηγή πληροφόρησης του ασθενούς είναι ο γιατρός του, σε ποσοστό πάνω από 95%. Μεταξύ των παραπόνων των ασθενών κυρίαρχο είναι ότι οι γιατροί δεν λαμβάνουν πάντα υπόψη τους φόβους και τις ανησυχίες τους, δεν υπολογίζουν το βαρύ οικονομικό κόστος που κάποιες φορές συνεπάγεται η θεραπεία, ενώ συχνά δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. 
«Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας ασθενής είναι αντικείμενο μιας «ρατσιστικής» αντιμετώπισης από την τρόικα σε σχέση με τους Ευρωπαίους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής. Όπως τόνισε σε όλη την Ε.Ε., η δαπάνη υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, η τρόικα έθεσε για την Ελλάδα ως «οροφή» το 6%, ενώ η χώρα μας το έριξε στο 4,5% του ΑΕΠ. «Αποτέλεσμα η εξαθλίωση των ασθενών», τόνισε ο κ. Φρουζής, επαναλαμβάνοντας πως είναι ανεπίτρεπτο η δαπάνη υγείας στην Ελλάδα να είναι η μισή από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27. 
Οι χρόνιες παθήσεις απορροφούν το 65%-70% των κονδυλίων για την Υγεία επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κ. Σουλιώτης. Ωστόσο, η μείωση των δαπανών σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές περικοπές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Για δραματικές ανατροπές, που έχουν αναστατώσει τη ζωή όλων και κυρίως των ασθενών, τα τελευταία 2 χρόνια, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. «Οι ασφαλισμένοι σήμερα πληρώνουν πολλά και απολαμβάνουν όλο και λιγότερα. Οι γιατροί δίνουν αρκετά και παίρνουν πολύ λίγα, αγωνίζονται πολλές φορές απλήρωτοι στα νοσοκομεία και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ τους καθιστούν «εθελοντές» εργαζομένους», ανέφερε.

Η παρουσία και στενή συνεργασία όλων των παρόχων υγείας είναι κομβική στη θεραπευτική διαδικασία, ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο για τους γιατρούς, αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τους ασθενείς, με την εισαγωγή αξιών όπως η ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα υγείας, υποστηρίζοντας την επάνοδο στην ανάπτυξη των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και της μετακίνησης της φροντίδας σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο. Κατά τη ΓΓ για να δοθεί πρόσβαση σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και χρονίως πάσχοντες σε καινοτόμες θεραπείες θα πρέπει οι υπόλοιποι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε γενόσημα φάρμακα ή σε άλλου τύπου θεραπείες που προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Ανέφερε ότι ειδικά για τα γενόσημα η Ελλάδα δεν κατάφερε να αυξήσει τη χρήση τους και είναι σήμερα «κολλημένη» στο 27%-28%, ποσοστό που είναι χαμηλό σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, αποτελεσματικής διαχείρισης των big data και στενής συνεργασίας με τους ασθενείς. 

Την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας όλων όσων συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία, προς μια ασθενοκεντρική προσέγγιση και ανάπτυξη δικτύων φροντίδας που θα βρίσκονται δίπλα στον ασθενή, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας τη Ιατρικής Εταιρείας, Λευτέρης Θηραίος.

Στην παρούσα περίοδο κρίσης και περιοριστικών πολιτικών, τίθεται θέμα ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, σημείωσε ο κ. Θηραιός, υπογραμμιζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού του τρόπου παροχής των υπηρεσιών. 

Η εμπλοκή των ασθενών στα μέτρα και στη λήψη αποφάσεων κρίνεται αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς οι πόροι είναι λίγοι, τόνισε ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών Παν. Πελοποννήσου, Επιστηµονικός Συνεργάτης – Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Ανέφερε ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει διαρροές και όπου υπάρχει σπατάλη θα ακολουθούν ελλείψεις. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα διαχείρισης των οικονομικών πόρων, καθώς η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο σύστημα υγείας. Ο ενημερωμένος και ενεργός ασθενής που αναζητά μόνος του τη γνώση είναι απαραίτητος, ενώ η καλή σχέση του ασθενούς με το γιατρό του αποτελεί τον βασικό παράγοντα της καλής και σωστής συμμόρφωσης του ασθενούς. Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθούν registries που θα υποστηρίζουν τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου