Οι ιδιωτικές κλινικές "φέρνουν" στην Αθήνα τον επίτροπο Ταγιάνι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην Αθήνα αναμένεται στις 27 Ιουνίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι, προκειμένου να εξετάσει την καταγγελία που δέχθηκε εγγράφως από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα μέλη της. Στην επιστολή της Ένωσης, που ήδη έχει σταλεί στον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δ. Κοντό, γίνεται εκτενή αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γ. Σαραφιανός, τόνισε στο "R" ότι πρέπει "εδώ και τώρα να λυθεί η θηλιά στο λαιμό των ιδιωτικών κλινικών που λέγεται ληξιπρόθεσμες οφειλές". Σύμφωνα με τον ίδιο οι οφειλές αυτές ξεκινούν από το 2007 και φθάνουν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει για την περίοδο 2007-2011 το ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Για το 2012 οι οφειλές φθάνουν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 είναι άλλα 200 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη φετινή χρήση, έχουν πληρωθεί ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος με το ποσό των 54 εκατ. ευρώ. 

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη χειρότερη στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Σαραφιανός, καταγγέλλει δύο περιπτώσεις: 
Η πρώτη περίπτωση αφορά το ΤΣΑΥ, που όπως λέει δεν έχει κινήσει καν τις διαδικασίες για αποπληρωμή των οφειλών του, και η άλλη περίπτωση είναι αυτή του Οίκου Ναύτου, το οποίο περιμένει ακόμη τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ για να ξεκινήσει την καταβολή των οφειλών του. 

Εν τω μεταξύ, υπογραμμίζει ο κ. Σαραφιανός, η μείωση του προϋπολογισμού των νοσηλίων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποτελεί κόκκινο πανί και για τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, καθώς ουσιαστικά μιλάμε για μείωση της τάξεως του 77% του προϋπολογισμού της περασμένης χρονιάς.

"Είναι φανερό, ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό και με ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων για νοσήλια από το 2007, σχεδόν το σύνολο των κλινικών θα οδηγηθεί σε διακοπή εργασιών με προφανείς συνέπειες για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου", προσθέτει. Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών εκτιμά ότι αν εφαρμοστεί το πλαφόν στις νοσηλείες, το επόμενο διάστημα θα κλείσουν 50 κλινικές. 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου