ΠΟΣΙΠΥ: Η επίσχεση παροχής υπηρεσιών και οι λόγοι που την επέβαλαν

Αθήνα, 05/05/2014

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε με την αναγγελία της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών από όλους τους παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ολοκληρώθηκε ένας δύσκολος κύκλος διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Η Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. συμμετείχε ενεργά στην διεύρυνση του ιατρικού μετώπου που υποστήριξαν τις θέσεις μας και συνέβαλλε ουσιαστικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Είναι δύσκολο να σας μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την εικόνα των πολιτικών προσώπων που ανακαλούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους ανερυθρίαστα.

Παρασυρθήκαμε άδικα σε διαδοχικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις που μοναδικό στόχο είχαν να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων σχεδόν δωρεάν γιατί κανείς δεν ήθελε να πάρει την πολιτική ευθύνη να αναγνωρίσει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρηματοδοτήθηκε με το 50% του αναγκαίου ελάχιστου προϋπολογισμού σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α.

Η οικονομική πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το 2014 είναι ότι για να πάρουμε τα 320 εκατ. ευρώ που μας αναλογούν θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε ετησίως εξετάσεις που φτάνουν κατ’ εκτίμηση τα 700 εκατ. ευρώ.

Πιστεύετε ότι το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι επιστρέφοντας το 65-70% των εισπράξεων μας με claw back είμαστε οικονομικά βιώσιμοι;

Προφανώς όχι!

Θα περιμέναμε από τους εκπροσώπους των δανειστών ενδεχομένως να πρότειναν την υιοθέτηση πρακτικών που θα εξοικονομούσαν το 70% των δαπανών της χώρας μας για την Υγεία, ώστε να διευκολυνθούμε στην αποπληρωμή των δανείων μας.

Επίσης θα περιμέναμε από τους εκπροσώπους των δανειστών να αδιαφορούν εκ του λόγου αυτού για τη δυσμενή επιβάρυνση των δεικτών υγείας του πληθυσμού μας ή για την οικονομική εξαθλίωση μίας οποιαδήποτε κοινωνικής ομάδας.

Δεν περιμέναμε όμως ποτέ από την Ελληνική πολιτική ηγεσία να καταστρέφει αδιάφορα 6.500 ιατρικές οικογένειες που μαζί τους συντηρούνται τριπλάσιες τόσες οικογένειες εργαζομένων χωρίς να τους δίνουν καν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς αποχώρησης.

Δεν περιμέναμε ποτέ από την Ελληνική πολιτική ηγεσία της χώρας μας να καταστρέφει επιπόλαια και αδιάφορα την επένδυση στην γνώση και την ιατρική τεχνολογία ενός κλάδου που για χρόνια εξασφάλισε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στον Ελληνικό λαό.

Δεν περιμέναμε ποτέ να μας αναγκάσουν να ζητήσουμε χρήματα μέσω της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών για ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που υποχρεούται να καλύπτει η πολιτεία, από τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου                  Ι. Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου